Index Vakbarát Hírportál

Bionikus kesztyűvel játszhat újra a 79 éves zongorista

2020. január 27., hétfő 09:30

Több mint 20 év után egy új bionikus kesztyűvel ismét képes mindkét kezével játszani Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója – írja az MTI.

A 79 éves brazil zongoraművész és karmester múlt év márciusában vonult vissza 24 műtét után, amelyekkel megpróbálták enyhíteni egy degeneratív betegségből származó fájdalmait és elejét venni az azok által előidézett baleseteknek.

Martins betegsége 1965-re vezethető vissza, karja idegsérülést szenvedett, amikor megütötték egy New York-i futballmérkőzésen, majd a helyzetet tovább rontotta, hogy Bulgáriában egy rabló két koncert között egy fémrúddal fejbe vágta. A 2000-es évek eleje óta már csupán karmesterként dolgozott, zongorázni csak lassan, hüvelykujjaival, néha mutatóujjaival volt képes.

Ubirata Bizarro Costa designer karácsonyra azonban megajándékozta őt egy neoprén borítású bionikus kesztyűvel, amely Martins ujjait felfelé löki azután, hogy lenyomta a zongorabillentyűket. Eredetileg Martins kezéről készült fényképek alapján kezdte el tervezni a kesztyűt, de az nem működött túl jól. Mikor Martins ott koncertezett, ahol Costa lakott, megmutatta neki a prototípust, és ezután együtt dolgoztak a következő verzión. A tökéletes darab decemberre készült el, és csupán 500 brazil realba (mintegy 40 ezer forintba) került. Azóta Martins soha nem veszi le új kesztyűit.

Valószínűleg nem fogok ugyanolyan gyors tempóban játszani, mint régen. Ott kezdem el újra a gyakorlást, mint nyolcéves koromban

– mondta Martins.

A zongorista felidézte, hogy az elmúlt 50 évben több mint 100 eszközzel próbáltak segíteni kézproblémáin, de egyik sem működött. Egészen mostanáig.

Még állítani is lehet a kesztyűben lévő belső párnákon attól függően, hogy gyors vagy lassú tempóban akar játszani.

Ez nem jelenti azt, hogy mindent megoldottunk. Az idegsorvadás még mindig kísért. Néha, ha megpróbálok egy gyorsabb darabot játszani, depressziós leszek, mert nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretném.

A bionikus kesztyű Martinsnak új célt adott: októberben fel szeretne lépni a New York-i Carnegie Hallban, amikor az első ottani fellépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett koncertet vezényli.

Rovatok