Index Vakbarát Hírportál

A brit 5G-s hálózat kialakításában csak korlátozott szerepet kap a Huawei

2020. január 28., kedd 14:24

Csak korlátozottan folyhat bele a Huawei a brit 5G-s hálózat fejlesztésébe – írja a BBC. Boris Johnson kormánya szigorúan megszabta, hogy a kínai cég nem dolgozhat a hálózat központi részén, és az alkatrészeknek is csak 35 százalékát szolgáltathatják (például az oszlopokat).

Victor Zhang, a vállalat angol vezetője úgy nyilatkozott, hogy örülnek, hogy a kormány megerősítette, hogy tovább dolgozhatnak a projektben.

A brit kormányra egyik oldalon a Konzervatív Pártból és Washingtonból érkezett nyomás, hogy fellépjenek a Huawei ellen, míg a másik oldalon Peking figyelmeztette őket, hogy ha a céget teljesen kizárják, annak hatása lehet az országok közötti kapcsolatra is.

A céget többek között az USA felől érte az a támadás, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint a kínai kormány nemzetközi végrehajtója.

Erre az alapító úgy reagált, hogy előbb zárja be a kapukat, mint hogy kémkedjenek.

Az MTI azt írja, hogy az Európai Uniót is érte némi nyomás Washington felől, de semmilyen korlátozást nem vezetnek be egyelőre, egy céget se zárnak ki az 5G-s hálózatokból.

Thierry Breton belső piaci biztos európai parlamenti tájékoztatása szerint a Bizottság fontosabbnak tartja a szigorú felügyeletet, mint a tiltást. A döntés a Huawei kizárásáról vagy részvételének engedélyezéséről az ötödik generációs mobil hálózati rendszerek kiépítésében a tagállamok döntési hatáskörében marad. Brüsszel középutas irányelve lehetővé teszi majd a tagállamoknak, hogy ellenálljanak Washington nyomásának. Az Egyesült Államok ugyanis nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a Huawei hálózati berendezéseit.

Az Európai Bizottság szerdán publikálja az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekre vonatkozó irányelveit.

Rovatok