Index Vakbarát Hírportál

Ütközhet, vagy legalább pacsizhat két inaktív műhold

2020. január 28., kedd 15:23

Veszélyesen közel halad majd el egymáshoz két műhold csütörtökön – írja a Science Alert. Az űrhulladék-követő LeoLabs szerint az IRAS leselejtezett űrteleszkóp és a GGSE-4-es kutatási hasznos teher egymástól 14-30 méterre haladnak majd el, de mivel már egyik sem áll kapcsolatban a Földdel, nem tudnak kitérő manővert végrehajtani velük.

Az IRAS nagyjából egy tonnát nyom, így a 4,5 kilós GGSE-4-nek esélye sincs, még úgy se, hogy egy 85 kilós katonai műholdhoz van erősítve. Az ütközés a Földtől számítva nagyjából 900 kilométeres magasságban következhet be, a két műhold relatív sebessége 14,7 kilométer per másodperc, és a LeoLabs szerint egy a százból az esélye, hogy bekövetkezik. Ez a szám igen magasnak számít.

Viszonyításként: az űrhajók és az aktív műholdak még akkor is kitérnek, mikor 60 kilométeres közelségbe érnek valamivel.

Ha a két műhold összeütközik, a kisebb rengeteg darabra zúzódik, ami még több égi hulladékot jelent, és nő a műholdak ütközésének esélye. Számunkra ez semmit nem jelent, de a későbbi kilövéseket megnehezíti, valamint veszélyesebb lesz Föld körüli pályán keringeni.

Rovatok