Index Vakbarát Hírportál

Matematikusok bizonyították, hogy mindenki rosszul főzi a kávét

2020. január 29., szerda 14:22

Matematikusok megfejtették, hogy az emberek túl sok kávét használnak lefőzéskor, és túl finomra őrlik a babokat – derül ki egy, a Matter tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.

Az Espresso Szisztematikus Javítása: Matematikai Modellezésből és Kísérletekből Nyert Bepillantásban a szerzők kifejtik, hogy mind otthon, mind a kávézókban túl sok kávébabot használnak, és túlságosan finomra darálják. Elég lenne 20 gramm helyett 15, és kicsit kevésbé kéne finomra őrölni ahhoz, hogy minden espresso konzisztensen ugyanolyan finom legyen. A több bab felesleges, pazarlás, és a túlzott őrlés miatt nem ugyanolyan finom minden csésze kávé.

Ugyan pont úgy hangzik, mint aminek az ellenkezője az igaz, de az eredmények kísérleteken és matematikai modelleken alapszanak. Az új módszer egy fenntarthatóbb kávéfogyasztást alapozna meg.

Ezzel nem mindenki ért egyet. Egy barista szerint a használt technikák azon múlnak, hogy honnan érkezik a kávébab. Például a tejsav függ a magasságtól, de a mosás befolyásolja a cukrokat is.

Rovatok