Index Vakbarát Hírportál

A WHO várhatóan órákon belül kihirdeti a globális egészségügyi vészhelyzetet

2020. január 30., csütörtök 12:13

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely múlt heti legutolsó ülésén elutasította a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet deklarálását (az ehhez nem elegendő ismeretre hivatkozva) a kínai koronavírus-járvány miatt, ma újra ülésezni fog. A világszervezet utóbbi napokban gyökeresen megváltozott kommunikációja miatt minden szakértő arra számít, hogy ez alkalommal kihirdetik a vészhelyzetet.

A múlt heti WHO-ülésen nagyjából egyenlő arányban foglaltak állást a szakértők a vészhelyzet bevezetése mellett és ellen. Tegnap azonban már azok a hangok kezdtek felülkerekedni, amelyek szerint hiba volt elmulasztani ezt a döntést már a múlt héten.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főtitkára Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és rendkívüli módon dicsérte a kínai erőfeszítéseket.

Döbbenetes a kínai vezetés és a nép eltökéltsége, hogy megfékezzék a koronavírus-járványt. Ők szenvednek a legtöbbet. Ők és a gazdaságuk viseli a járvány terheit, és ők hozzák a legtöbb áldozatot a megfékezése érdekében. 

A WHO egészségügyi vészhelyzetek programjának vezetője eközben kijelentette, hogy „az egész világnak cselekednie kell” a járvány megállításáért. A főtitkár tegnap kijelentette, hogy

a WHO mélyen bánja, hogy a múlt héten a járvány nemzetközi veszélyességét csak mérsékeltnek nevezte magas helyett.

A tanácsülés, amely a WHO igazgatójának hivatott tanácsot adni a szükséges intézkedésekről, 13 óra 30 perckor kezdődik Genfben.

(BBC, NYT)

Rovatok