Index Vakbarát Hírportál

Már nyár elejére meglehet a kísérleti koronavírus-vakcina

2020. január 30., csütörtök 14:09

Egy San Diegó-i biotechnológiai cég, az Inovio bejelentette, hogy néhány órával azután, hogy a kínai tudósok bárki számára elérhetővé tették az új típusú koronavírus génszekvenciáját, hozzákezdtek az oltóanyag kifejlesztéséhez.

A mostani járvány az első a történelemben, ahol az eddig ismeretlen kórokozó genomja gyakorlatilag már azelőtt ismertté vált, hogy a tömeges megbetegedések és a halálesetek elkezdtek volna sokasodni. Ez hatalmas előny az oltóanyagon, illetve a gyógyszeren dolgozó kutatók számára. A genomszekvencia alapján pontosan lehet tudni, hogy a vírus mely ismert kórokozókkal áll rokonságban, így

erősségeit és gyenge pontjait is sejteni lehet.

Az Inovio is a DNS-szekvencia alapján kezdte fejleszteni a jelenleg INO-4800 néven futó kísérleti vakcinát, amellyel a tervek szerint nyár elején kezdődhetnek meg a humán klinikai tesztek. Természetesen semmi sem garantálja, hogy tényleg így lesz, illetve, hogy az oltóanyag hatékony lesz. Kate Broderick, a cég kutatási igazgatója elmondta a BBC-nek:

Amint Kína közzétette a vírus DNS-szekvenciáját, azonnal betápláltuk a laborunk komputerébe, és terveztünk egy lehetséges vakcinát mindössze három óra alatt.

Az igazgató hozzátette, hogy a technológiájuk annyiban újszerű, hogy az közvetlenül a vírus örökítőanyagát alapul véve tervezi az oltóanyagot, amely a kórokozó olyan részeit célozza, amelyről azt gondolják, hogy az immunrendszer legerősebb támadást tud indítani ellenük.

Az Inovio szerit, ha az előzetes emberi tesztek sikeresek lesznek, akkor a nagyobb léptékű kísérletekre az év végén kerülhet sor, nyilván Kínában. Azt ma még senki sem tudja, hogy addigra hogyan fog alakulni a járvány. A 2003-as SARS esetében a kínaiak sokkal inkább titkolóztak, késve jelentették az eseményeket a nemzetközi tudományos közösségnek, és ennek megfelelően a vakcinafejlesztés is csak késve indulhatott meg -

amikor a járvány már majdnem teljesen levonult.

A fejlesztést közvetett módon több kormány is finanszírozza a CEPI nevű járványügyi koalíción keresztül. A CEPI emellett még két másik hasonló projektet is támogat, egyet a Queenslandi Egyetemen, egyet az amerikai országos allergológiai és járványos betegségeket kutató központ és a Moderna biotechnológiai cég együttműködésében.

Rovatok