Index Vakbarát Hírportál

Új lakórész készül a Nemzetközi Űrállomáshoz

2020. január 30., csütörtök 10:49

A NASA a texasi Axiom Space-t bízta meg, hogy kifejlessze és legyártsa a Nemzetközi Űrállomás felcsatolhatós lakómodulját – olvasható a cég honlapján. Az új Axiom szegmens magába foglal majd egy jól kipárnázott legénységi modult, egy kutatási és gyártási részleget, és egy, a Földre néző hatalmas ablakot a honvágytól szenvedő asztronautáknak. A modul csatlakoztatását 2024 második felére tervezik.

A NASA már korábban nyitott magánvállalatok felé, akik elkezdtek licitálni, hogy ki mehet föl az űrállomásra, hogy kihasználja annak erőforrásait, és a mikrogravitációs környezetben tesztelhesse a termékeit.  Természetesen az űrturizmus témája is hamar felmerült, sokan töltenének egy hétvégét az állomáson.

Az új modul az állomás Node 2-es dokkolójához csatlakozna, először öt évre. A projekten a francia Philippe Starck dolgozik designerként, és hasonlít majd az Axiom Stationre, a cég saját űrállomás-tervére. Az Axiom nem titkolt szándéka, hogy a moduljuk átvegye majd az űrállomás szerepét, mikor az nyugdíjba vonul.

Rovatok