Index Vakbarát Hírportál

Mutáns baktériummal védik meg a méheket

2020. január 31., péntek 16:02

Új stratégiával, módosított génekkel felvértezett baktériumokkal próbálják megelőzni a tömeges méhpusztulást a Texasi Egyetem kutatói. Az Egyesült Államok méhészeteit különösen nagy veszteség érte múlt télen, amikor a kolóniák közel negyven százaléka elpusztult.

A módosított baktérium a méhek emésztőrendszerében lakik - a méztermelő rovarnak is saját mikrobiomja, akárcsak az embernek. Ezek a baktériumok ontják magukból a gyógyszereket, hogy védelmet adjanak a Varroa atkákkal és a szárnydeformálódást okozó vírusokkal szemben. A tudósok szerint a módszer jól skálázható, mert a baktériumok könnyen tenyészthetők, egyszerűen bejuttathatók a méhekbe, és kicsi a veszélye annak, hogy más fajokra is átterjednek.

Kísérleteikben a vírust elpusztító baktériumtörzs nem volt annyira hatásos, csak kis mértékben növelte a méhek túlélési esélyét. Az atkaölő baktériummal kezelt méhek jobban jártak, a kezelést követő tizedik napra a paraziták nyolcvan százaléka elpusztult. Ez pedig a vírust is segíthet távol tartani, hiszen a fertőzést részben az atkák terjesztik. 

A baktériumokat cukros vízzel juttatták be a hatóanyag tesztelése során a kaptárakba, így gyorsan a méhek emésztőrendszerébe kerültek. A genetikai tesztelésekre vonatkozó szigorú előírások miatt a laboratóriumból nem valószínű, hogy kiszivárognak a kísérleti baktériumok, de a szabadon élő méheknél is igen kicsi ennek a veszélye, mert ezek a mikrobák nagyon rövid ideig maradnak életben a méhek emésztőrendszerén kívül.

(Phys.org)

Rovatok