Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britanniában is megjelent a koronavírus

2020. január 31., péntek 10:45 | aznap frissítve

Igazolták az első két koronavírus-fertőzött esetet az Egyesült Királyságban, írja a Guardian. A fertőzöttek ugyanannak a családnak a tagjai.

A brit egészségügyi minsztérium azt nem közölte, hogy a fertőzöttek Nagy-Britannia mely területén élnek, de az biztos, hogy az esetek nem abban a karanténövezetben történtek, ahol a Vuhanból kimenekített briteket különítették el.

A brit tisztifőorvos közleménye szerint a fertőzötteket elkülönítették, és a kipróbált fertőzésmegelőzési eljárásokat alkalmazzák az esetükben is. 

Közben újabb koronavírus-fertőzést igazoltak Németországban. Ez már az ötödik eset. Az illető ugyanabban a bajorországi gyárban dolgozott, ahol a többi beteg is megfertőződött a Kínából visszatért munkatársuktól. A vírusgazda azóta visszautazott Kínába, így mind az öt igazolt németországi fertőzött ottani német, akik nem jártak Kínában. A cég többi alkalmazottját is tesztelték, a többiek negatívak lettek.

Közben az MTI arról ír, hogy 

száztíz embert, köztük 83 brit állampolgárt hozott ki a brit kormány Vuhanból.

A gépet, amely pénteken magyar idő szerint 14 órakor érkezik Londonba, a külügyminisztérium bérelte. Az utasszállító ezt követően Spanyolországba indul, hogy eljuttassa a többi, az Európai Unió tagállamaiból származó utast.

A bérelt repülőgépnek eredetileg csütörtökön reggel kellett volna elindulnia Vuhanból 210 emberrel a fedélzetén, de nem kapta meg időben az ehhez szükséges engedélyeket a kínai hatóságoktól. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt a késés oka, és azt sem tudni, hogy végül miért jött kevesebb utas. Az okokról a pekingi brit diplomáciai képviselet, valamint a londoni külügyminisztérium egyelőre nem nyilatkozott. Néhány brit állampolgár azt mondta, hogy nem vihették magukkal a kínai útlevéllel rendelkező családtagjaikat.

A Kínából visszatérő brit állampolgárokat 14 napra karanténba zárják.

Kínában péntekre 213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járványt. A vírus már legalább 18 országba terjedt át. A testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését.

A világsajtóban és a közösségi médiában is felfokozott érdeklődés kíséri a járvány alakulását. A megnyilatkozások között vannak megfontoltabbak és kevésbé értelmesek, illetve nyíltan rasszisták is. A posztok közül szakmai megalapozottságát tekintve kiemelkedett Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szenthágotai János Kutatóközpont virológusának Facebook-bejegyzése, amelyet több ezren megosztottak a napokban. Vele beszélgettünk a TNT podcast különkiadásában.

A betegség terjedését bemutató, interaktív térképünket itt, a koronavírussal kapcsolatos legaktuálisabb híreinket tartalmazó, folyamatosan frissülő cikkünket pedig itt találja.

Rovatok