Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: kell félni a meggyógyult betegektől?

2020. február 1., szombat 16:22

A kínai hatóságok bejelentették, hogy 243 gyógyult koronavírus-beteget engedtek ki a kórházból péntek estig. A betegek elbocsátását a kórházból természetesen kamerák hada kíséri rendszeresen, és az állami média minden csatornáján győzelemként mutatták be e felvételeket. A kínai vezetés igyekszik minél jobban kihasználni az alkalmat, hogy bizonyítsa: a betegség kontrollálható, sőt gyógyítható és legyőzhető, illetve a kínai állami infrastruktúra képes megbirkózni a kihívással.

Vagyis eddig Kínában többen haltak meg a betegségben, mint ahányan felgyógyultak belőle.

Ebből azonban nem szabad azt a következtetést levonnunk, hogy a betegek nagyobb eséllyel halnak meg, mint hogy felgyógyulnának. Az eddigi esetekben a kórházba kerülés után sokkal hosszabb időt vett igénybe a szerencsés fertőzöttek felgyógyulása, mint a szerencsétlenek elhalálozása. Egy átlagos influenza kiheverése is eltarthat két hétig, és ez nagyon nem átlagos influenza. Ha pedig komplikációk alakulnak ki, például tüdőgyulladás, a teljes felépülés akár fél évet is igénybe vehet.

Az eddigi adatok szerint a fertőzöttek közül rendkívül sokan, akár harmaduk is intenzív kórházi ellátásra szorulhat. Emellett hatalmas a félelem a társadalomban a már egyszer megfertőződöttekkel szemben. Így legtöbbször sokkal tovább elkülönítve tartják őket annál, mint a hasonló tünetekkel küzdő, ugyanakkor kevésbé reflektorfényben lévő fertőzéseket hordozóknál ez indokolt lenne. Vagyis a viszonylag kevés hivatalosan is felépült ember inkább az elővigyázatosság, semmint a betegség halálos mivoltának jele.

72 gyógyult csak pénteken

Ennek ellenére egyre gyakoribbak a gyógyult és boldog embereket mutató képek. Egy szerdán készült felvételen például Sanszhi tartomány egyik kórházának ajtaján jön ki körülbelül 20, maszkot viselő, de láthatóan boldog ember, akik a győzelem V-jelét mutatják ujjaikkal. A valóságban persze valószerűtlen, hogy az összes elengedett beteg egyszerre hagyná el az intézményt (aki már várt kórházi zárójelentés kiállítására, az tudja, hogy mennyire kiszámíthatatlan az az időpont, amikor valóban hazamehet). nyilvánvaló, hogy megrendezett eseményről van szó.

Pénteken összesen 72 embert engedtek ki a kórházból. A kínai országos egészségügyi tanács közlése szerint a koronavírus-fertőzéssel kezelt beteg akkor hagyhatja el a kórházat, ha minden tünete elmúlt, és három teljes napon keresztül láztalan volt. Illetve az elbocsátáshoz az is szükséges, hogy a vírus örökítőanyagát kereső DNS-teszt kétszer is negatív eredményt hoz.

Kína valóban hatalmas egészségügyi kapacitást mozgósított, hogy a Vuhanból kiindult, mára azonban az összes kínai tartományba eljutott fertőzéseknek gátat szabjon. Több mint 6000 orvost, ápolót, illetve egészségügyi kisegítő személyzetet irányítottak Vuhanba és Hupej tartományba, illetve pillanatok alatt felhúztak három kórházat, amelyet speciálisan a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alakítottak ki.

A kiengedett betegeknek ugyanakkor bizalmatlansággal és elutasítással kell szembenézniük.

Nyilvánvalóan kevesek hiszik ugyanis, hogy valóban nem fertőznek már a továbbiakban, így veszélytelen a jelenlétük az egészségesek között. A hivatalos szervek is ara hívják fel a figyelmet hogy a gyógyult betegek továbbra is veszélynek vannak kitéve.

Az újrafertőződés veszélye

Az állami hírügynökségnek nyilatkozó egyik tüdőgyógyász szerint a felépült betegeknél fennáll az újrafertőződés veszélye, ezért náluk megerősített védelmi lépésekre van szükség. Általában egy vírusfertőzés alkalmával olyan antitestek jönnek létre a beteg szervezetében, amelyek bizonyos fokú védelmet jelentenek az azonos kórokozó támadásával szemben. Csakhogy ezek az antitestek időnként gyorsan eltűnnek a szervezetből, így a védelem sem tekinthető örökösnek.

Emellett a gyógyult betegeknek fizikai és mentális rehabilitációra is szükségük lehet a kórházból történt kiengedésük után. A kínai országos egészségügyi tanács szerint a korábbi betegek depresszióval küzdhetnek, amely nem kis részben a velük szembeni bizalmatlanságnak, illetve a korábbi aggodalomnak számlájára írható.

Eközben Sydneyben is kiengedtek két gyógyult beteget a kórházból.

Az ausztráliai Új-Dél-Walesben összesen négy igazolt fertőzöttet kezeltek, közülük ketten már meggyógyultak. A szövetségi állam tisztifőorvosa szerint a kiengedett férfiak többé nem fertőznek és egészségesnek tekinthetők. A tüneteik teljesen elmúltak, és a kínai eljáráshoz hasonlóan, elővigyázatosságból Ausztráliában is DNS-teszttel igazolták, hogy a vírus nincs jelen a szervezetükben.

Mindkét korábban beteg férfi Kínából érkezett Sydneybe, az egyik Sencsenből, a másik Vuhanból. Rajtuk kívül még egy 21 éves egyetemista lányt, illetve egy 43 éves férfit tartanak elkülönítve. Az ausztrál hatóságok jelentősen megemelték a szűrővizsgálatok kapacitását az elmúlt napokban, és arra biztatják a Kínából érkezetteket, hogy akkor is keressék fel a kórházakat, ha csak enyhe tüneteik vannak.

Thaiföldön már a hatodik gyógyult beteget engedték haza, miután felépült a betegségből. Az országban, amely a kínai turisták legkedveltebb célpontja, eddig összesen 14 fertőzöttet találtak. Mind Kínából érkeztek, és eddig nem utalnak arra jelek, hogy Thaiföldön bárkinek is átadták volna a fertőzést.

Az országban január 29-ig összesen 202 ember helyeztek karanténba, miután a határátlépéskor, illetve a reptereken kiszűrték őket, vagy maguktól fordultak orvoshoz. A 2020 ember közül eddig már 67-et hazaengedtek, mert bebizonyosodott, hogy influenzások, nem koronavírus-fertőzöttek.

Olyan korábbi betegről nincsenek hírek, akit gyógyultnak nyilvánítottak, és kiengedtek a kórházból, majd mégis fertőzőnek bizonyult. Így arról sincsenek információink, hogy a fertőzés sikeres legyőzése pontosan milyen mértékű védettséget biztosít az exbetegeknek.

Fals negatív tesztek

Az azonban biztos, hogy a vírus jelenlétét kimutató genetikai tesztek napról napra hatékonyabbak lesznek, ahogy egyre többet megtudunk a kórokozóról. Az elmúlt időszakban voltak ugyanakkor hibás teszteredmények is. A Kanadában azonosított negyedik fertőzött például először negatív eredményt produkált. Az egyetemista lány január 20-án érkezett Vuhanból Torontóba.

Érkezésekor még tünetmentes volt, másnap azonban jelentkezett az orvosnál. Viszont a vizsgálatok szerint nem volt fertőzött a koronavírussal. Csak amikor a mintáit újbóli tesztelésre beküldték a kanadai Országos Mikrobiológiai Laboratóriumba, akkor derült ki, hogy mégis jelen van a szervezetében a vírus.

Azt látni kell, hogy a koronavírus-fertőzés esetében messze komolyabb óvintézkedéseket tesznek a hatóságok, illetve az egészségügyi ellátószemélyzet annak érdekében, hogy tényleg csak a veszélyt másokra már nem jelentős személyek jöhessenek ki a karantént jelentő kórházból, mint más, “hagyományos” betegségek esetén.

Általában kevés orvosnak jutna eszébe többszörös DNS-tesztet csináltatni, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy a vírus tökéletesen eltűnt a beteg szervezetéből.

Természetesen előfordulhatnak hibák vagy szerencsétlen véletlenek, de akit többször leteszteltek, és negatívnak bizonyult, az sokkal kisebb eséllyel fertőz, mint aki sose ment orvoshoz, sose végeztek rajta vizsgálatot, hiszen “csak” prüszköl és köhög egy kicsit.

(Borítókép: Egy gyógyult koronavírus-beteg kap virágcsokrot, amikor elhagyja a Kína Anhuj tartományában lévő Bozhou város kórházát 2020. január 29-én. Fotó: STR / AFP)

Rovatok