Index Vakbarát Hírportál

HIV- és influenza gyógyszerek keveréke lehet a koronavírus elleni fegyver

2020. február 2., vasárnap 16:26 | aznap frissítve

Lopinavir, ritonavir, oseltamivir, nagy dózisban. Ez a koktél lehet a koronavírus elleni gyógyszer alapja, és egy bangkoki kórházban kezdtek el kísérletezni vele – írja a Reuters. Az első kettő HIV-gyógyszerek, míg a harmadik egy influenza elleni készítmény. Már korábban írtuk, hogy Kínában is kísérleteznek HIV-gyógyszerekkel a koronavírus ellen, de egy bangkoki kórházban sikeresen használták.

A Rajavithi kórház orvosai egy olyan 70 éves kínai (vuhani) nőnél próbálták a koktélt, akinél már 10 napon át folyamatosan kimutatták a kínai koronavírust.

„EZ NEM EGY GYÓGYMÓD, DE A PÁCIENS ÁLLAPOTA NAGYBAN JAVULT. MIUTÁN 10 NAPIG MINDEN KORONAVÍRUS-TESZTJE POZITÍV VOLT, BEADTUK NEKI A GYÓGYSZEREK KOMBINÁCIÓJÁT. 48 ÓRÁN BELÜL UGYANEZEK A TESZTEK NEGATÍV EREDMÉNNYEL JÖTTEK VISSZA”

– mondta Dr. Kriangska Atiponwanich, a kórház egyik tüdőspecialistája. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

a kilátásaink jók, de tovább kell kutatnunk, hogy megtudjuk, hogy ez lehet-e egy uniform kezelés.

Kínában már korábban is kísérleteztek influenza- és HIV-gyógyszerekkel, de ez a kombináció Thaiföldön kimondottan hatásosnak bizonyult. Két másik betegnél is kipróbálták, és egyiküknél használt, a másiknál viszont allergiás reakciót váltott ki. A kombináció részleges sikerének az lehet az oka, hogy, a nemzetközi sztenderdtől eltérve, az oseltamivirt nagyobb dózisban adagolták.

Thaiföldön 19-en kapták el a vírust, közülük eddig nyolcan gyógyultak meg.

Fontos, hogy ez a kezelés még nem teljesen bizonyított, és kezdeti fázisban van.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók tanulmányoznak egy CT-felvételt egy kórházban, Vuhanban 2020. február 2-án. Fotó: China Daily / Reuters)

Rovatok