Index Vakbarát Hírportál

Az Uber felfüggesztett 240 mexikói felhasználót a koronavírus miatt

2020. február 3., hétfő 08:54

240 mexikói felhasználó számára tették elérhetetlenné a szolgáltatást az Ubernél, azért, hogy a saját eszközeikkel megpróbálják akadályozni a kínai koronavírus terjedését, derül ki a Bloomberg cikkéből. A felfüggesztés oka, hogy a mobilos fuvarszervező felhasználói két olyan sofőrrel utaztak az elmúlt napokban, akik koronavírus-gyanús utast fuvaroztak korábban, közölte a cég mexikói leányvállalata a Twitteren.

A cég honlapján egyelőre nincs hivatalos közlemény a történtekről, csak egy twitteres válaszüzenetből lehet tudni a letiltásokról, miután egy júzer arra panaszkodott, hogy minden előzetes figyelmeztetés nélkül korlátozták az apphoz való hozzáférését, arra hivatkozva, hogy olyan autóban utazott, amiben egy fertőzésgyanús esetet szállítottak előzőleg.

Mexikóban egyelőre nincsenek fertőzésgyanús esetek, viszont az ország egészségügyi minisztériuma január 31-én arra figyelmeztette az Ubert, hogy két mexikói sofőrje szállított egy utast Los Angelesből, akiről később bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőződött. Az Ubernél ezután döntöttek a szóba jöhető profilok átmeneti letiltásáról.

A hatóságok folyamatosan figyelik azokat, akik kapcsolatba léphettek a fertőzött utassal, de tíz nappal az eset után egyelőre senkinél nem alakultak ki a betegség tünetei. A megfigyelés két hétig tart.

Az, hogy a 240 utas felfüggesztése miképp járulhat hozzá a vírus terjedésének megakadályozásához, nem igazán világos. Járványügyi szakemberek még nem jöttek rá, hogy pontosan miképp terjed a vírus emberről emberre, így a mexikói Uber lépéséről sem tudni, mennyire hatásos. "Folyamatosan tájékoztatni fogjuk az utasokat és a sofőröket a felhasználói fiókjaikkal kapcsolatos fejleményekről" – közölte a cég.

(Borítókép: a koronavírus ellen szájmaszkkal védekező tokiói taxisofőr. Fotó: Tomohiro Ohsumi/Getty Images Hungary) 

Rovatok