Index Vakbarát Hírportál

A háziorvosok nem érzékelik, hogy a koronavírus miatt jobban aggódnának az emberek

2020. február 4., kedd 12:20

Megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy a magyarországi házi- és szakorvosok érzékelik-e, hogy a koronavírus-járványról érkező hírek miatt növekedett a betegek aggodalma, félnek-e a fertőződéstől, ha megfázásszerű tünetekkel küzdenek.

A MOK elnökségének nevében Meglécz Katalin titkár válaszában kifejtette, hogy a háziorvosoktól eddig

ilyen jelzés nem érkezett a Kamarához.

Ugyanakkor megerősítette, hogy az új koronavírus okozta járványt és a meghozott közegészségügyi-járványügyi intézkedéseket, szakmai véleményeket a Magyar Orvosi Kamara folyamatosan nyomon követi.

Az orvosok esetleges felkészítéséről a titkár szerint minden rendkívüli helyzetben – így egy új járványt okozó vírus megjelenése kapcsán is – szükséges az egészségügyi dolgozók tájékoztatása, ismereteinek frissítése és bővítése, különösen a jelen helyzetre vonatkozóan. Ezt segíti a MOK a szakmai információk népszerűsítésével.

Azoknak, akik betegnek érzik magukat, a MOK szerint azonnal orvoshoz kell fordulniuk:

A legfontosabb az, hogy ha valaki betegnek érzi magát és a betegség kezdetét megelőző 14 napban a fertőzéssel érintett területeken járt, vagy érintkezett olyan (esetleg már beteg) személlyel, aki szintén ilyen területről érkezett, haladéktalanul forduljon orvoshoz, és ezt jelezze a vizsgálat kezdetekor

– írta Meglécz Katalin. A titkár szerint a koronavírus-fertőzésre ma Magyarországon kicsi az esély:  „Jelenleg a járvány epicentruma Kínában van, más országokban behurcolt esetek, illetve kisebb terjedési gócok ismertek. Egyelőre a járványfolyamat lokalizált, fertőzésre a járványgócon kívül nem kerülhet sor. Ma Magyarországon a szezonális influenza okozta megbetegedések az uralkodók.”

Rovatok