Index Vakbarát Hírportál

Pár hónap, és meglehet a koronavírus ellenszere

2020. február 5., szerda 10:37

Az Imperial College London kutatói roppant közel állnak a koronavírus elleni hatékony vakcina kifejlesztéséhez, mondta el egy interjúban Robin Shattock, az egyetem professzora. Az infektológus kutató szerint ő és csapata komoly tudományos áttörést ért el azzal, hogy sikerült két-három napra, de legfeljebb két hétre leszorítani az ellenanyag kifejlesztéséhez szükséges időt.

Robin Shattock közölte: kutatócsoportja eljutott abba a fázisba, hogy már a jövő héten megkezdhetnék az állatkísérleteket, és ha megkapnák a kutatáshoz szükséges anyagi támogatást, már a nyáron meglennének a szükséges emberes kísérletek is.

A professzor szerint a vakcinakutatások hagyományosan két-három évig tartanak, és a klinikai tesztekbe akkor még nem is kezdtek bele. „Mi viszont 14 nap alatt kifejlesztettünk egy potenciális vakcinát a laborban. A jövő héten megkezdjük az állatkísérleteket, amivel szintén gyorsan végezni tudunk. A következő szakaszban az embereken kell elvégezni a teszteket, megfelelő finanszírozással ez is meglehet pár hónapon belül.”

Az Imperial College London kutatói versenyt futnak az idővel a kínai koronavírus ellenszerének megtalálása érdekében, de ahogy a világ többi egyetemén, biológiai kutatóközpontjában, úgy az ICL laborjaiban is pénzbe kerülnek a kísérleti eszközök, alapanyagok és a kutatók munkaideje. Egy hatékony vakcina ezrek, tízezrek életét mentheti meg, és ha nem is a mostani – aminek megfékezése már lehetetlennek tűnik –, de egy esetleges következő világméretű járvány megelőzésében létfontosságú lehet. (Sky News)

Rovatok