Index Vakbarát Hírportál

Csúnyán hat a koronavírus a mobilgyártókra

2020. február 7., péntek 10:10

A Xiaomi nemzetközi elnökének titkárságáról érkezett a tájékoztatás arról, miként érinti a céget a koronavírus járványa. Shou Zi Chew elnök közölte, hogy a gyártó partnereiknél a dolgozók február 10-én térnek vissza a munkába, tíz nappal később, mint eredetileg tervezték a járvány kitörésekor.

Februárban ennek negatív hatása lesz a készleteikre.

Hogy minimalizálni tudják a vírus hatását, az irodai dolgozóik Kína-szerte már február 3-tól otthonról dolgozhattak, és az irodahelységeket is gyakrabban fertőtlenítik. A cég vizsgálatai szerint a munkakiesésből fakadó csúszások kezelhetők.

A másik nagy kínai gyártónál, a Huaweinél már újraindították a fogyasztói eszközök és a mobilhálózati berendezések gyártását, minden a normális ütemben halad. Gyárainak zöme több mint ezer kilométerre van Vuhantól, a járvány központjától.

Bár Dél-Korea még messzebb van a leginkább fertőzött területektől, az LG úgy látta jónak, hogy a koronavírusra hivatkozva idén lemondja a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) való részvételt. Az idei új termékeiket inkább sok helyi és regionális rendezvényen mutatják majd meg az újságíróknak és a rajongóiknak.

Izgalmas kérdés, hogy ennek a döntésnek lesz-e hosszabb távú hatása. Hosszú ideig a mobilgyártók többsége a kiállítás idejére időzítette a nagy bejelentéseit - kivéve persze az mindig saját utakon járó Apple-t -, a legnagyobbak azonban jó pár éve más időpontban tartják a globális bemutatóikat, mert így nagyobb figyelem irányul rájuk. Könnyen lehet, hogy az LG kihasználja az alkalmat, és ezzel kezdi meg az elszakadását az MWC-től. 

Korábban a kínai ZTE is arról beszélt, hogy távol marad Barcelonától, de meggondolták magukat, és garantálják, hogy aki a cégtől a kiállításra utazik, az legalább két hete tünetmentes. A tárgyalásokon részt vevő magas beosztású vezetőik pedig az MWC előtt két hetet töltenek el Európában, elkülönítve.

A több mint százezer látogatót vonzó nemzetközi mobilipari kiállítás szervezője arról biztosított minket, hogy folyamatosan monitorozni fogják a koronavírus lehetséges hatásait. A rendezvényen több orvos dolgozik majd, és fokozottan odafigyelnek a fertőtlenítésre, különösen a forgalmasabb helyeken, mint például a mosdóknál, bejáratoknál és étkezőknél.

A konferencia előadóinak javasolják a kézfogásmentes protokollt, és rendszeresen cserélni fogják a mikrofonokat.

A legfrissebb hír a témában, hogy az MWC egyik legnagyobb kiállítója, az Ericsson is lemondja a megjelenést, mert úgy érzik, hogy - minden óvintézkedés ellenére - a naponta több mint ezer standlátogatóval nem tudják garantálni a munkatársaik egészségét és biztonságát. Legfrissebb újdonságaikat kisebb Ericsson Unboxed eseményeken fogják megmutatni az érdeklődőknek.

(Borítókép: Wang Zhao / AFP)

Rovatok