Index Vakbarát Hírportál

Halakat is menteni kellett az ausztrál tűzvész elől

2020. február 7., péntek 14:52

Ki kellett menekíteni természetes élőhelyéről egy súlyosan veszélyeztett halfajt Ausztráliában, mert a bozóttüzek közvetve veszélyeztetik a fennmaradását. A Canberrai Egyetem kutatói a Galaxias tantangara nevű halfaj 142 egyedét emelték ki múlt hónapban a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban lévő Kosciuszko Nemzeti Park Tantangara Creek nevű folyójából.

Az apró, nagyjából 10 centiméteresre növő halak eddig ismert egyetlen élőhelye a folyó egy csaknem három kilométeres szakasza. A tudósok egyfajta "elektromos sokkoló" segítségével kábították el és gyűjtötték be a tűzvész által veszélyeztetett halakat.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozó Galaxias tantangara populációja már jóval a mostani bozóttüzek előtt megcsappant. Azóta, hogy 100 évvel ezelőtt meghonosították a pisztrángot Ausztráliában sporthorgászati célból, a faj populációjának 98 százaléka eltűnt.

A szakemberek szerint nagyjából kétezer felnőtt példány élhetett a folyóban a mostani bozóttüzek előtt. Ahogy sok másik faj esetében, úgy a Galaxias tantangaránál sem tudni, hogy mostanra mennyire zsugorodott a populáció.

Az egyetem ökológusa, Mark Lintermans szerint a halak viszonylag jól átvészelik a tüzet, amit azonban nem élnek túl az az, amikor az eső belemossa a hamut a vízbe, sűrű masszává változtatva azt. A helyzetet tovább súlyosbítják a szintén a vízbe kerülő félig megégett levelek, amelyek aztán lebomlanak. Ez az elegy kivonja az oxigént a vízből, fulladásra ítélve annak élővilágát.

A kimentett halak egy haltenyésztő telepre kerültek és legjobb esetben már 4-5 hónapon belül visszakerülnek a folyóba. Legrosszabb esetben azonban a telepen kell maradniuk, a kutatóknak pedig meg kell tanulniuk szaporítani őket.

A Kew Gardens segít

A londoni Kew Gardens segít az ausztrál bozóttüzekben elpusztult növények és fák magjainak megőrzésében, későbbi pótlásában. A királyi botanikuskert felajánlotta segítségét a növények magjainak begyűjtésében és a ritkaságok tárolásában. A magokat a világ legnagyobb magbankjában, a Millenniumi Magbankban (MSB) helyezik biztonságba.

A magbankban 190 ország 2,3 millió magját őrzik biztonságos és ellenőrzött környezetben, föld alatti tárolókban. A magokból a következő években növények új nemzedékeit lehet majd ültetni. A bankban jelenleg 41 ezer különböző faj magjait őrzik. Az ausztráliai magok begyűjtésben a Kew tudósai együttműködnek helyi kollégáikkal a kontinens biodiverzitásának megőrzése érdekében.

A Kew 2000 óta működik együtt ausztrál magbankokkal, rendelkezésre bocsátja szakértelmét a magok begyűjtésében, megőrzésében és annak biztosításában, hogy a ritka, illetve veszélyeztetett fajok fennmaradjanak. Mindeddig a helyi magbankokban őrzött 8900 ausztrál növényfaj 12 450 magját sikerült duplikálva a Kew MSB magbankjában is megőrizni.

Kedden "fekete nyárnak" nevezte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát. Az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, az elsősorban Ausztrália délkeleti részén tomboló bozóttüzek a tudósok becslései szerint eddig több mint egymilliárd állat halálát okozták. (MTI/dpa/Reuters)

Rovatok