Index Vakbarát Hírportál

Normális a nyugalmi pulzusa? Mihez képest?

2020. február 8., szombat 08:34

A nyugalmi pulzusszám kétségtelenül az egyik legalapvetőbb életjel, abban azonban régóta egyetértenek a szakértők, hogy hacsak nem lóg ki extrém módon valamelyik irányba, önmagában nem sok minden árul el egy ember egészségéről. Egy friss kutatás szerint ugyanakkor az okosórák és más hordható szenzoros technológiák segítségével nincs kizárva, hogy a jövőben az orvosok mindenkinek megállapíthatják a saját normális pulzusát, az adatok pedig hosszú távon rendkívül fontosak lehetnek a kezelésük során – írja a Live Science.

A PLOS One szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók több mint 90 ezer okosórát használó ember adatait vizsgálták meg. Ugyan ennek során arra jutottak, hogy a felhasználóknak átlagosan a mindenféle útmutató alapján is jól hangzó 65 a nyugalmi pulzusa, az is kiderült, hogy embertől függően elég nagy eltérések vannak:

a legalacsonyabb mért pulzus 40, a legmagasabb pedig 109 volt.

Ez a széles skála még a kutatókat is meglepte, de a tanulmány alapján akármennyire extrém is volt valakinek a pulzusa, a saját nyugalmi értékéhez képest ritkán mozdult el 10 szívdobbanásnyival. Giorgio Quer, a tanulmány társszerzője szerint ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy nem lehet univerzálisan megállapítani a normális pulzust, egyes emberekre vetítve kétségtelenül létezik ilyen.

Ebből kiindulva a kutató úgy látja, hogy a jövőben rengeteg információval szolgálhat egy ember egészségére nézve az, ha az orvosoknak rendelkezésére áll egy hosszútávú adathalmaz az illető pulzusáról. Egyes kutatások korábban is utaltak már arra, hogy a nyugalmi pulzusban beálló változások egészségügyi változásokkal is járnak, a mostani tanulmány azonban ezt az aspektust nem vizsgálta, így a jövőben Quer szerint erre lenne majd érdemes fókuszálni.

Rovatok