Index Vakbarát Hírportál

Újra használják a 2300 éve kiépített csatornarendszert Pompejiben

2020. február 10., hétfő 14:32

Úgy tűnik, a Pompeji alatt 2300 éve kiépített csatornarendszer jobb állapotban van, mint néhány új építésű társasház csatornarendszere. Most a régészeti lelőhely térségében lehullott esővizet ezen vezetik majd a tengerbe. 

A 457 méter hosszú alagút- és csatornahálózatot három szakaszban építették a Kr. e. 3. század végén, 2. század elején az esővíz tengerbe vezetésére az ókori szamniták, akik a rómaiak előtt éltek ott. Majd a Kr. e. első században a rómaiak híres mérnöki tudásukkal korszerűsítették a rendszert, amely még mai is tökéletes állapotban van - írja az MTI. 

Az alagútrendszerben talált leletek szerint a csatornahálózat utolsó szakaszát évekkel a Vezúv 79-ben történt végzetes kitörése előtt építették. A vulkánkitörés okozta a város pusztulását.

Több tudóscsoport mérte fel 2018 óta az állapotát, hogy megállapítsák, képes-e még az esővíz elvezetésére, és helyreállításának tervét azóta elfogadták.

A csatornarendszer a pompeji Fórumtól vezet a Via Marina alatt a császári villáig.

A csatornanyílások ugyan eltömődtek, de el fogjuk kezdeni használni a rendszert, mert a hirtelen lehulló sok csapadék problémát okoz 

– mondta Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park vezetője a Timesnak. 

Rovatok