Index Vakbarát Hírportál

A robotok hatékonyabban veszik le a vért, mint az emberi asszisztensek

2020. február 10., hétfő 11:16

A Rutgers and Mount Sinai kórház  olyan robotot fejlesztett, ami hatékonyabban találja meg a vénát a vérvételhez, mint az asszisztensek. 

Vért venni viszonylag egyszerű, ha a páciens vénái könnyen elérhetőek, akiknél viszont ez valamilyen okból nehezebb, azoknál lehet segítség az ultrahangos eszköz. A robot pedig odairányítja a tűt, és a rendszer a mintákat is kezeli. 97 százalékos sikerrátával rajzolta ki a vénákat azoknál akiknél egyébként is egyszerű a vérvétel, összességében pedig 87 százalékos sikerrátát könyvelhetett el az eszköz a 31 páciens bevonásával készült felmérésen. Az asszisztensek statisztikái szerint  a nehezen látható vénák 27 százalékánál kell újabb szúrás a vérvételhez, ha ki sem lehet tapintani a vénát, akkor ez az arány még magasabb. 

A robot egyelőre még csak prototípus, aminek tovább lehet javítani a hatékonyságát, amit majd egy nap szakrendeléseken, sürgősségi osztályokon vagy akár dialízis esetén használhatnak majd. A vérvétel pedig gyorsabb lehet, és kevesebb kellemetlenséggel járhat. 

Rovatok