Index Vakbarát Hírportál

Száznál is több állatfaj igényel azonnali segítséget az ausztráliai bozóttüzek miatt

2020. február 11., kedd 14:58

Egy szakértői bizottság elemzése szerint összesen 113 állatfaj szorul azonnali segítségre az ausztrál bozóttüzek miatt, melyek nemcsak megtizedelték az állatok létszámát, hanem sok esetben az élőhelyüket is elpusztították –írja a Guardian.

A listán tizenkilenc emlős, tizenhárom madár, húsz hüllő, öt gerinctelen állat, huszonkét folyami rák és tizenhét hal van, melyek a felmérés alapján mindannyian elvesztették az életterük legalább 30 százalékát. A lista összeállításakor a szakemberek figyelembe vették, hogy az adott állat

Ezek alapján a legnagyobb veszélyben jelenleg a Kenguru-szigeti dunnart, illetve a barnafejű hollókakadu szintén itt élő alfaja van, előbbi az életterének 95 százalékát vesztette el, utóbbi pedig a táplálékszerzésre használt területeinek jelentős részét vesztette el. A hosszúlábú potoró szintén elég rossz helyzetben van, a tudósok szerint a tűzvész miatt még közelebb került a kihaláshoz.

A lista természetesen még nem végleges, sokat változhat majd annak fényében, hogy az egyelőre hozzáférhetetlen területeken mit találnak majd a kutatók. Elképzelhető, hogy még több fajjal bővül majd, de az sincs kizárva, hogy egyes fajok lekerülnek majd róla. Az mindenesetre biztos, hogy a kormány foglalkozik a problémával, januárban 50 millió dollárt különítettek el az élővilág talpra állítására. Az intervenciót az alapján határozzák majd meg, hogy az adott fajnak mire van szüksége.

Rovatok