Index Vakbarát Hírportál

A felhasználók helyett is óvatos lesz a Chrome a letöltésekkel

2020. február 11., kedd 11:03

Úgy tűnik, áprilistól még biztonságosabb lesz az internetezés a Google által fejlesztett Chrome-ban: a cég tervei szerint a böngésző első körben figyelmeztetni fog az általa nem biztonságosnak ítélt letöltésekre, előbb-utóbb pedig blokkolni is fogja majd őket – írja a The Verge.

A cég múlt héten közzétett blogposztjában a böngésző biztonsági csapatának egyik tagja, Joe DeBlasio írt a tervekről, melyek alapján a Chrome a jövőben garantálni fogja, hogy a https protokollal ellátott oldalakról csak biztonságosnak ítélt fájlokat letölteni. A szakember szerint a nem biztonságosan letöltött fájlok kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve, például azért, mert könnyen lehetnek köztük kártevők.

A tervek szerint az áprilisban megjelenő Chrome 82 már figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha olyan futtatható fájlokat akarnak letölteni, amik nem tűnnek biztonságosnak. A következő verzióban már automatikusan blokkolni fogják a letöltésüket, a figyelmeztetést pedig kiterjesztik egy újabb fájltípusra, ez pedig egészen addig tart majd, míg a Chrome 86-ban már minden fájltípusnál a blokkolás lesz a reakció.

DeBlasio azt írta, hogy a jövőben további intézkedéseket is terveznek a nem biztonságos letöltések ellen, ami nem is meglepő, a Google ugyanis igyekszik minden fejlesztőt átterelni a https protokollra. A figyelmeztetéseket nemcsak számítógépen fogja majd küldeni a böngésző, a telefonos verziókban is ugyanez lesz a helyzet. Ott ugyanakkor csak a 83-as verziónál kezdődik majd a dolog, mivel ez a platform védettebb a kártevőkkel szemben.

Rovatok