Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: A világ lakosságának 60 százalékát is megfertőzheti a koronavírus

2020. február 11., kedd 11:52

Elég drasztikus állításokat fogalmazott meg kedd reggel Hongkong vezető járványügyi szakértője, Gabriel Leung, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi, genfi ülését megelőzően arról beszélt, hogy akár a világ népességének 60 százaléka is megfertőződhet, ha nem sikerül kontroll alá vonni a koronavírus-járványt – írja a Guardian.

Leung azt követően beszélt a vírus terjedéséről, hogy a WHO elnöke figyelmeztetett arra, hogy lehetséges, hogy az elmúlt időszakban feltűnt esetek, melyeknél az érintettek nem jártak Kínában, csak a jéghegy csúcsát képezik. A hongkongi szakértő szerint a legfontosabb jelenleg az, hogy megállapítsuk a jéghegy pontos méretét és alakját. Mint mondta, a legtöbben úgy vélik, hogy átlagban minden fertőzött 2,5 embernek adja át a betegséget, ami alapján a vírus támadási aránya 60 és 80 százalék között van.

A világ népességének 60 százaléka elég nagy szám, ha ez tényleg bekövetkezik, akkor még a jelenleg projektált 1 százalékos halálozási ráta mellett is rengetegen halhatnak meg. Leung éppen emiatt úgy látja, hogy a legfontosabb jelenleg annak megállapítása, hogy pontosan mekkora jelenleg a járvány. A második legfontosabb szerinte az, hogy kiderítsük, működnek-e a Kínában bevezetett drasztikus intézkedések – például a teljes városokra vonatkozó karantén –, mert ha igen, akkor

más országoknak is el kellene gondolkoznia azok bevezetésén.

Leung szavait érdemes komolyan venni, a szakember ugyanis már a SARS-járvány kitörésekor is kulcsszerepet játszott. A szakember egy januárban megjelent tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kitörések valószínűleg exponenciálisan nőnek a kínai városokban, melyek csupán egy-két héttel lehetnek elmaradva Vuhan mögött. Kínán kívül ezektől független, de önfenntartó kitörésekről írt, melyek a nagyobb városokban előbb-utóbb elkerülhetetlenek lesznek a már fertőzött, de a tüneteket még nem produkáló emberek utazásai miatt.

A szakember persze azt kiemelte, hogy nehéz megmondani, hogy pontosan mi fog történni. Lehet, hogy nem fertőződik meg egyszerre a teljes népesség 60 százaléka, helyette inkább hullámokban fog jönni a vírus. A járványra adható válaszok terén is nehéz döntéseket kell meghozni. Ha például bebizonyosodik, hogy működnek a kínai intézkedések, vajon máshol is be lehet majd vezetni őket? És ha igen, akkor meddig lehet teljes karanténba zárni egy várost, és mi garantálja, hogy nem tér vissza a vírust, ha ezt végül megszüntetik?

Az sem sokkal jobb, ha kiderül, hogy nem működik a dolog, ekkor ugyanis szembe kell nézni azzal, hogy a vírust nem lehet kordában tartani, és ehelyett inkább arra kell fókuszálni, hogy csökkentsük a hatásait. Jelenleg mindenesetre a megfékezés lenne a cél, Leung szerint pedig mindent meg kell tenni azért, hogy ez sikerüljön is.

Rovatok