Index Vakbarát Hírportál

Újabb pingvinfaj száma csökkent drasztikusan az Antarktiszon a felmelegedés miatt

2020. február 11., kedd 14:01

Egy friss felmérés alapján drámaian csökkent az állszíjas pingvinek száma az Antarktiszon: egyes kolóniákban mostanra akár 77 százalékkal is csökkent a példányszáma legutóbbi, 1970-es években végzett utolsó felmérések adataihoz képest – írja az MTI.

A Stony Brook-i Egyetem és a Northwestern Egyetem kutatócsoportja a Greenpeace két hajóján utazva több mint egy hónapig dolgozott a térségben, ahol kézi eszközökkel és drónokkal mérték fel a károk nagyságát. A tudósok összes vizsgált szigeten jóval kevesebb pingvint találtak, mint amennyinek a rendelkezésre álló adatok alapján lennie kellett volna ott. Ugyan ebben sok tényező játszhat szerepet, a jelenlegi bizonyítékok mindegyike arra utal, hogy a globális felmelegedés állhat a csőre alatt futó vékony fekete csík miatt állszíjasnak nevezett pingvinfaj hanyatlásának hátterében.

Azt egyelőre nem osztották meg, hogy pontosan hány pingvint számoltak össze, de azt már elmondták, hogy a trend egyértelmű:

az állszíjas pingvinek száma rohamosan csökken, a helyüket pedgi a szamárpingvinek veszik át.

Az egyik kutató szerint a jelenlegi eredmények alapján valami egyértelműen tönkrement, vagy megváltozott a helyi ökológiában a hetvenes évek óta, egy másik szakember pedig elmondta, a tápláléklánc alapvető építőköveivel történik valami. Kevesebb élelem áll rendelkezésre, ezért a pingvinek idővel egyre kevesebben és kevesebben vannak, a kérdés pedig az, hogy így megy-e tovább – tette hozzá a kutató.

A Meteorológiai Világszervezet múlt héten közölte, hogy egy antarktiszi kutatóbázison az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 18,3 Celsius-fokot mértek a feljegyzések kezdete óta. A változásoknak természetesen vannak nyertesei is – mint a korábban emlegetett szamárpingvinek –, ám egyértelmű, hogy több faj jár rosszul a dologgal. Egy tavaly megjelent kutatás szerint például a kihalás szélére sodródhatnak a császárpingvinek, ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik tovább.

(Borítókép: Állszíjas pingvinek. Fotó: Arterra / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok