Index Vakbarát Hírportál

A BP 2050-re szénsemlegességet ígér, de ezt nem ÚGY kell érteni

2020. február 12., szerda 15:07 | aznap frissítve

A brit mega-olajvállalat, a BP bejelentette, hogy 2050-re nullára csökkenti a nettó szén-dioxid-kibocsátását. Ezzel a BP a legnagyobb cég a szektorban, amelyik hasonló vállalást tett.

A trükk az egészben az, hogy ők csak a saját tevékenységük során felszabaduló szén-dioxidot fogják nettóban nullára csökkenteni.

Az általuk eladott kőolaj és földgáz elégetéséhez azonban szerintük már semmi közük. Miközben természetesen messze az általa kitermelt szénhidrogének elégetése révén járul hozzá legjobban a vállalat a klímaváltozáshoz.

Bernard Looney, a BP új vezérigazgatója szerdán kifejtette, hogy többé már nem elég, hogy megbízható és megfizethető energiával látják el a világot, annak tisztábbnak is kell lennie. "Ahhoz, hogy ebből a BP is kivegye a részét, és elláthassuk a feladatunkat, változnunk kell" - áll a vezérigazgató közleményében. 

Azt a vállalat is elismeri, hogy az évszázad közepére ígért szénsemlegesség eléréséhez "alapvető változásokra" lesz szükség a BP-nél. De azért olyan nagy változásokra ne számítson senki. Azt ugyanis nem ígérik, hogy visszafogják az újabb és újabb, kitermelhető fosszilis energiahordozó-készletek utáni kutatást a világon. Sőt, az elemzők szerint ez

a kutatás inkább intenzívebbé fog válni, semmint hogy lassulna.

A BP most bejelentette, hogy a szénhidrogénektől eltérő energiahordozókra költött évi 16 milliárd dollárt emelni fogják, de részletekbe nem bocsátkoztak a konkrét projekteket, időpontokat, összegeket illetően. A cég egy felmérés szerint csak a 7. az olajcégek között az alacsony szénkibocsátású fejlesztéseket célzó projektekre költött pénz tekintetében.

Arról egy szót sem szóltak, hogy az ígért szénsemlegességet hogyan fogják elérni - bár ameddig továbbra is fosszilis energiahordozókat termelnek ki és árulnak, a működési emissziónak nincs is gyakorlati jelentősége.

(New Scientist)

(Borítókép: Paul Ellis / AFP)

Rovatok