Index Vakbarát Hírportál

A kínai állami app megmondja, hogy kell-e félni a koronavírustól

2020. február 12., szerda 08:25

A kínai egészségügyi szervek megjelentettek egy mobiltelefon-alkalmazást, amely a felhasználó viselkedése alapján becslést ad arról, hogy milyen valószínűséggel kerülhetett kapcsolatba a koronavírussal. Az app figyelmezteti a felhasználóját, amikor ő olyan személy közelébe került, aki igazoltan vagy feltételezhetően fertőzött. Hogy ez egyáltalán lehetséges, a BBC szerint jól mutatja, hogy Kína milyen szoros elektronikus felügyelet alatt tartja az egész lakosságot.

Akit az app fertőzéssel veszélyeztetettként azonosított, annak azt tanácsolja, hogy maradjon otthon, és hívja ki az orvost. Arról hivatalosan nem írnak, hogy ilyen esetekben az app küld-e automatikusan jelentést a megfelelő szerveknek, de Kína digitális megfigyelőrendszerét ismerve, ez sem lenne túl nagy meglepetés.

Az app regisztrációjához meg kell adni a telefonszámot, a nevet és a személyi számot is, vagyis a felhasználónak tökéletesen azonosítani kell magát. Az adatokat az állami egészségügyi adatbázisokból, illetve a közlekedési szolgáltatók rendszereiből nyeri. Kínában nem okoz gondot a különböző adatbázisok összekapcsolása, és adatvédelmi aggályok sem szoktak felmerülni.

A kínai hatóságok “közeli kapcsolatként” tekintenek minden olyan fertőzött (tünetes vagy tünetmentes) személlyel való találkozásra, amely megfelelő védelem nélkül történik, és

utazó személyek között jön létre. A repülőknél a fertőzöttől három sornyi távolságon belül ülők és az utaskísérők esnek a közeli kapcsolatba kerültek kategóriájába, a többi utas “általános kapcsolatba” került vele. A légkondicionált vonatokon azonban minden személy, aki ugyanabban a kocsiban utazik, közeli kapcsolatot létesít vele hivatalosan.

Rovatok