Index Vakbarát Hírportál

A lányok egy évvel korábban érnek, mint 40 éve

2020. február 12., szerda 15:04

A pubertás kezdetének időpontja egy teljes évvel előrébb tolódott átlagosan a hetvenes évekhez képest. Ezen belül az emlőmirigyek fejlődése évtizedenként nagyjából három hónappal tolódik előbbre az elmúlt 40 évben.

A nemi érés a lányoknál általában 8-13, a fiúknál rendszerint 9-14 éves kor között kezdődik, de egyre több tanulmány eredményei utalnak arra, hogy ez az időpont egyre inkább tolódik a fiatalabb életkorok irányába.

A koppenhágai közkórház orvosai által írt review tanulmány szerint, bár az első menstruáció (menarche) időpontjának korábbi előrébb tolódása látszólag lassult, az emlőszövetek fejlődésén egyértelműen látszik, hogy

a pubertás mind korábbi kezdetének trendje nem állt meg.

Az emlőszövet fejlődésének beindulása eltérő az országok között, de Európában jelenleg a lányok 9,8-10,8 éves korában indul meg. Ehhez képest Afrikában ugyanez az időpont 10,1-13,2 év, az Egyesült Államokban pedig 8,8-10,3 éves kor.

Az okok nem egyértelműek, ugyanakkor a kutatócsoport felveti annak a lehetőségét, hogy a nagyobb testtömegindex tolhatja előrébb a serdülőkor kezdetét.

A jelenleg is folyó globális elhízásjárvány részben megmagyarázhatja a pubertás kezdetének érzékelt korábbra tolódását

- írják a szerzők. Ugyanakkor más tanulmányok szerint elképzelhető, hogy a környezetben jelen lévő vegyületek piszkálnak bele az ember hormonális fejlődésébe.

(Guardian)

Rovatok