Index Vakbarát Hírportál

Halálosztónak nevezték el a T. rex újonnan felfedezett rokonát

2020. február 12., szerda 04:59 | aznap frissítve

Új, a Tyrannosaurus rexszel közeli rokonságban álló dinoszauruszfaj fosszíliáira bukkantak a kutatók Kanadában. A durván 80 millió évvel ezelőtt élt őshüllő a kutatók szerint fejétől a farka végéig 8 méter hosszú lehetett, a felfedezés pedig azt is igazolja, hogy a tirannoszauruszok az eddig hittnél korábban jelen voltak már Észak-Amerikai ezen részén – írja a Guardian.

A krétakorban élt dínó kétségtelenül elég nagy hatással volt a kutatókra, ugyanis a Cretaceous Research szaklapban publikált tanulmány szerint a tudományos neve Thanatotheristes degrootorum lett, aminek első fele egy görög kifejezésből ered, és magyarra nagyjából úgy fordítható, hogy

halálosztó, vagy kaszás.

Darla Zelenitsky, a Calgary-i Egyetem kutatója elmondta, úgy akartak nevet választani, hogy az megfelelően jelképezze azt a tényt, hogy a területnek ebben a korszakban ez a dínó volt az egyetlen nagyméretű csúcsragadozója. Az állat beceneve sem kevésbé félelmetes, csak Thanatoszként hivatkoznak rá, aki a görög mitológiában a Halál megtestesítője volt.

A most azonosított koponyacsontokat még 2010-ben találta meg két őslényrajongó farmer, John és Sandra De Groot, akik rögtön látták, hogy elképesztő leletre bukkantak. Elmondásuk szerint ugyanakkor azt álmukban sem gondolták volna, hogy egy új fajt fedeznek fel, ami az ő családnevüket viseli majd. Az elmúlt tíz évben a csontok a Royal Tyrrell Múzeumban pihentek, itt bukkant rájuk Jare Voris, a Calgary-i Egyetem PhD-hallgatója.

Az állat koponyájából jól látszik, hogy rokonságban áll más, közismertebb tirannoszauruszokkal, amik Alberta tartományból kerültek elő, a fosszíliákon ugyanakkor az is egyértelmű, hogy egy új fajról van szó. A kutatók a csontok elemzése során megállapították, hogy a dínó legközelebbi rokonai a Daspletosaurus torosus és a Daspletosaurus horneri, a három fajt pedig rögtön be is sorolták egy új, közös csoportba.

Az ebbe a csoportba tartozó dinoszauruszoknak hosszabb az orra, a felső állkapcsukban pedig több volt a fog, mint az Egyesült Államok déli részén élt rokonaiknak. Azoknak inkább a bulldogokra hasonlított a pofájuk.

– mondta Voris, aki 50 év után fedezett fel ismét tirannoszauruszt Kanadában.

Rovatok