Index Vakbarát Hírportál

Macron korlátozná, mennyi turista mehet egyszerre a Mont Blanc-ra

2020. február 13., csütörtök 14:19

Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte, hogy a francia kormány 2020-ban többet fog tenni a környezetvédelemért, és megvédi a Mont Blanc-t a túl sok turistától.

Környezetvédők sokszor kritizálják, hogy egyre több turista érkezik Európa legmagasabb hegyére, és rengeteg szemetet hagy maga után. A francia kormány bejelentette, hogy év végéig védett természetvédelmi területet hoznak létre a Mont Blanc körül, és szabályozni fogják, mennyien mehetnek fel a hegyre, főként nyáron, írja a BBC.

A Mont Blanc-nál van Franciaország legnagyobb gleccsere is, ami drasztikusan veszített méretéből az elmúlt években. „Ennek a gleccsernek az olvadása vitathatatlan bizonyítéka a globális felmelegedésnek” – mondta a francia elnök.

Macron szerint a biodiverzitásért folytatott harc a saját túlélésünkért is folyik, és bejelentette, hogy létrehozták a Francia Biodiverzitási Hivatalt.

Az új lépések között van, hogy júliustól a közszférában dolgozóknak évi 200 eurós bónuszt (kb. 67 ezer forint) adnak majd, ha kerékpárral vagy más módon környezettudatosan járnak munkába.

A kormány júliustól nem fog többet egyszer használatos műanyagból készült termékeket venni. A minisztereket arra ösztönzik majd, hogy a nem sürgős utakra vonattal menjenek, a miniszterek autóit pedig elektromosakra vagy hibridekre cserélik. Macron is kap egy páncélozott hibrid járművet.

Rovatok