Index Vakbarát Hírportál

Először észleltek több kártevőt Macen, mint a windowsos pécéken

2020. február 13., csütörtök 14:00

A számítógépek világában általánosan elfogadott tény, hogy az Apple által gyártott Macek biztonságosabbak és kevésbé vannak kitéve a kártevőknek mint a Windowst futtató pécék. Egy friss jelentés ugyanakkor alaposan megkavarta a dolgokat, kiderült ugyanis, hogy tavaly most először jóval több volt a Maces kártevők száma – írja a Gizmodo.

A vírusvédelmi szoftvert gyártó Malwarebytes friss jelentéséből kiderült, hogy a cég szoftverét futtató felhasználók között a tavalyi évben 2018-hoz képest 400 százalékkal nőtt meg a Macet célzó fenyegetések száma. A cég szerint ez a drasztikus növekedést részben a növekvő Maces felhasználóbázis okozta, az egyes eszközöknél észlelt támadásokat összesítve sem sokkal jobb a helyzet,

a Macek esetében a két évvel ezelőtt 4,8-ról átlagosan 11-re nőtt az észlelt fenyegetések száma.

A Windowsos gépeknél ez a szám 5,8 volt, vagyis közel kétszer annyi támadást észleltek a Maceknél, mint itt. A cég úgy véli, hogy a növekedés főleg az Apple piaci térnyerésének köszönhető: mivel egyre többen használnak Macet, a kiberbűnözők számára is egyre vonzóbb a platform, a macOS beépített biztonsági rendszerei pedig egyelőre nem tudják kellő mértékben felvenni a kesztyűt a kártevőkkel.

A jelentésből kiderült ugyanakkor az is, hogy jelentős különbségek vannak a Windowst és a Macet támadó kártevők között. Míg előbbi esetében a hagyományos kártevők vannak jelen, utóbbinál inkább a reklámprogramok (adware) és az olyan nem kívánt programok dominálnak, mint a magát tisztítóappnak kiadó MacKeeper és a MacBooster. A reklámprogramok esetében a NewTab volt az első, ami áloldalakon terjed, és a keresések átirányításával csinál pénzt az alkotójának. 

Ezek kevésbé veszélyesek, mint a Windowst támadó programok, de a növekedés egyértelműen arra utal, hogy kezdenek agresszívebbé válni a kiberbűnözők a Macek esetében is, úgyhogy a jövőben az ezeket használóknak is érdemes lesz jobban odafigyelniük a számítógépük biztonságára.

Rovatok