Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sincs kapcsolat a rák és a mobiltelefonok között

2020. február 13., csütörtök 13:13

Tizenegy év tudományos tevékenységének átvizsgálása után továbbra is kitart friss jelentésében az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) amellett, hogy nincsenek egészségügyi kockázatai a mobiltelefonokból érkező rádióhullámoknak való kitettségnek – írja a Bloomberg.

A jelenleg elérhető járványügyi, illetve a rák előfordulására vonatkozó adatok továbbra is alátámasztják az ügynökség azon álláspontját, miszerint a mobiltelefonoknak nincsenek számszerűsíthető egészségügyi hatásai az emberekre nézve.

– olvasható az FDA jelentésében, ami a 2018-as jelentés után ismét megerősítette, hogy az ügynökség nem talált bizonyítékot az összefüggésre.

Az eredmény az 5G-s hálózatok bevezetése miatt épen elég aktuális, ezek ugyanis ismét felkorbácsolták az emberek félelmeit a kérdésben, dacára annak, hogy semmi nem támasztja alá azt, hogy az 5G rákkeltő lenne. Az FDA mindenesetre így is arra buzdítja a tudósokat, hogy kutassanak és kísérletezzenek a témában, a fókuszt pedig helyezzék át a teljes népességről azokra, akiknél valami miatt eleve nagyobb a tumorok kialakulásának kockázata.

Az ügynökség külön kitért arra, hogy végezzenek kísérleteket embereken is: hiába bizonyosodik be, hogy egy patkánynál megjelennek a daganatok, ha az egész testüket rendkívül magas elektromágneses sugárzásnak teszik ki, ez nem ültethető át az emberekre, hiszen ez nem feleltethető meg a való életbeli mobilhasználat által okozott sugárzásnak.

Rovatok