Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a kísérleti állatok száma a kemény EU-s szabályozás miatt

2020. február 14., péntek 10:13

Az Európai Bizottság friss felmérése alapján hatékonynak tűnik az Európai Unióban hét éve bevezetett, állatkísérletekre vonatkozó szabályozás, azóta ugyanis egyértelműen csökkent a kísérleti állatok száma a korábbi állapothoz képest – írja a Nature.

A múlt héten közzétett jelentésben a sokak által a világ egyik legkeményebbjének tartott 2013-as szabályozás hatásait vizsgálták meg, a számok alapján pedig arra jutottak, hogy annak egyértelműen pozitív volt a hatása. Ugyan folyamatos csökkenésről nincs szó, mert 2016-ban nőtt a kísérleti állatok száma a korábbihoz képest, összességében egyértelmű, hogy a szabályozás előtti időkhöz képest kevesebb állatot használnak fel.

2017-ben összesen 9,39 millió állaton végeztek kísérleteket:

Az állatok legnagyobb része egér volt, de a patkányok, a halak és a madarak is viszonylag nagy számban jelentek meg. A kutyák, macskák és főemlősök mindössze 0,3 százalékát tették ki a teljes számnak.

A csökkenés nem meglepő, az érvényben lévő szabályozás ugyanis amellett, hogy elég magas színvonalat követel meg az állatok tartásával kapcsolatban, eleve az olyan módszereket helyezi előtérbe, amelyek a lehető legkevesebb állatot igénylik. Emellett ráadásul az összes tagállamot arra kötelezik, hogy részletesen beszámoljon az ott zajló állatkísérletekről, ami komoly adminisztrációs terhet ró a kutatókra.

Az állatkísérletekről, illetve arról, hogy miért van rájuk szükség, ebben a cikkben írtunk bővebben:

Rovatok