Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró, mint gondoltuk

2020. február 14., péntek 19:12 | aznap frissítve

A becsültnél nagyobb mértékben, már ebben az évszázadban megemelheti a tengerszintet az antarktiszi jégolvadás – írta meg az MTI egy nemzetközi tanulmány alapján.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása nélkül a tengerszint emelkedésének valószínű mértéke 6 és 58 centiméter között van a kutatás szerint. Viszont ha sikerülne gyorsan csökkenteni az emissziót, a víz szintemelkedése 4 és 37 centiméter között lenne.

Anders Levermann, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szakértője, a tanulmány fő szerzője azt mondta: biztos, hogy a szén, olaj és gázok égetése tovább növeli majd a partvidéki metropoliszokat – mint New York, Mumbai, Hamburg vagy Sanghaj – fenyegető veszélyeket.

AZ IPAROSODÁS ELŐTTI ÁTLAGHOZ KÉPEST EDDIG KÖZEL 3 CELSIUS-FOKOT NŐTT AZ ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET AZ ANTARKTISZON ÉS A KÖRNYEZŐ SZIGETEKEN, ÉS EZZEL A JEGES KONTINENS A BOLYGÓ LEGGYORSABBAN MELEGEDŐ RÉGIÓI KÖZÉ TARTOZIK.

Főleg amiatt aggódnak a kutatók, hogy egy tartóssá váló melegebb időszaknak drámai hatása lehet a nyugat-antarktiszi gleccserekre, amelyek eddig viszonylag kis mértékben járultak hozzá a tengerszint megemelkedéséhez.

A tengerek és óceánok vízszintje akár 150 centiméterrel is megemelkedhet az évszázad végére

– mondta Levermann.

Az elmúlt 100 évben a vízszint mintegy 19 centiméterrel emelkedett. A vízszint emelkedését az antarktiszi jégtakaró olvadásával együtt a grönlandi jégmező és a gleccserek olvadása is befolyásolja. 

(Borítókép: Felipe Trueba / MTI / EPA)

Rovatok