Index Vakbarát Hírportál

A Facebook ázsiai telekomcégeket tiltott le álhírek miatt

2020. február 16., vasárnap 11:07

A Facebook bejelentette, hogy számos álhíreket közlő fiókot szüntet meg a Facebookon és az Instagramon is. Ez ma már mindennapos hírnek tekinthető, ami viszont mégis meghökkentővé teszi, az az, hogy e fakenews-források között van több délkelet-ázsiai telekommunikációs cég is. Ők arra használták a közösségi hálózatokat, hogy egymást lejárassák, és ennek érdekében osztottak meg hamis információt a konkurenseikről.

A facebookos álhírterjesztés eddig szinte mindig politikai haszonszerzés érdekében (vagy puszta rosszindulatból) történt, az ritka volt, hogy azonosítható cégek nyilvánvaló üzleti céllal próbáltak lejárató üzeneteket közvetíteni.

A Facebook biztonsági irányelvekkel foglalkozó igazgatója, Nathaniel Gleicher közleményében kifejti, hogy az érintett álhírforrások állami tulajdonú, mianmari, illetve vietnámi telekomcégekhez köthetők. A Mytel és a Viettel összesen 13 fiókot és 10 oldalt üzemeltettek a Facebookon, amelyek hamis információkat, és hasonló üzenetű mémeket közvetítettek a rivális vállalatokról.

Természetesen az említett cégek nem a hivatalos csatornáikon tolták a nyilvánvaló hazugságokat. Ehelyett hamis személyazonossággal magukat függetlennek álcázó telekommunikációs híroldalakat létesítettek, illetve magukat a rivális cégek elégedetlen vásárlóinak kiadva, rágalmakat fogalmaztak meg azokról. A rágalmak általában arról szóltak, hogy a megcélzott cégek tisztességtelen magatartást folytattak, kilátásba helyezték a piacról történő kivonulásukat, illetve üzletileg kudarcosak.

A Facebook munkatársai vissza tudták követni e posztokat a két telekommunikációs vállalatig, illetve egy vietnámi pr-cégig. Az egyik általuk gyakran alkalmazott csaló taktika szerint arra biztatták a rivális cégek ügyfeleit, hogy egy bizonyos kódot küldjenek el a szolgáltatónak sms-ben, amely révén állítólag extra adatforgalmat kaphattak volna ingyen.

Persze erről valójában szó sem volt, hanem a kód letiltotta a felhasználó kimenő hívásait. Ő ettől úgy érzékelte, hogy lehalt a cég hálózata.

Még szerencse, hogy a konkurens honlapján éppen jutányos áron ajánlottak egy csomagot, amely megoldotta ezt a problémát.

A Facebook becslése szerint nagyjából 1,2 millió dollárt költhettek a hamis információt közvetítő hirdetési kampányra, és a fakenews-oldalakat negyedmilliónál is több felhasználó követte. A Viettel szóvivője tagadta a Financial Timesnak, hogy a cég efféle eszközökhöz nyúlna, de azért belső vizsgálatot folytatnak az ügyben.

A Facebook igazgatója azt is bejelentette, hogy egy régi jól ismert politikai dezinformációs hálózatot is felderítettek, amely Oroszországba vezethető vissza, és főként Ukrajnát, illetve a környező országokat célozta. Itt az orosz katonai titkosszolgálat érintettségét igazolták. Az egyik orosz álhírforrás annyira sikeres volt, hogy az egyik “értesülése” száz cikket eredményezett az egyik moldovai újságban.

(TNW)

Rovatok