Index Vakbarát Hírportál

Japánban a koronavírus miatt törölték a császár születésnapi ünnepségét

2020. február 17., hétfő 11:09

A Japán császári udvartartás bejelentette, hogy törlik Naruhito császár jövő hétre tervezett hivatalos születésnapi ünnepségeit az országot is egyre jobban érintő koronavírus-járvány miatt. A rendezvények ugyanis hatalmas tömegeket vonzanának, ami a fertőzések felgyorsuló terjedését eredményezhetné.

Ez lett volna az idén 60 éves császár első hivatalos születésnapja uralkodóként, miután tavaly átvette a trónt a lemondott édesapjától. Japánban jelenleg 414 megerősített koronavírus-fertőzést tartanak nyilván. Ezek közül 357 a karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáró hajóhoz köthető, míg 57 független attól.

600 vécépapír-gurigát loptak hongkongi tolvajok

Ki lopna vécépapírt normális körülmények között – tehették fel maguknak a kérdést a hongkongi rendőrök, miután elfogtak két férfit, akik nem sokkal korábban több száz gurigát loptak el egy teherautóból, amely épp árut szállított egy szupermarketbe.

Nos, a magyarázat az, hogy miután a hongkongi kormány a nép nyomásának engedve lassan egyre több határátkelőhelyet zár le a szárazföldi Kína irányába a koronavírus-fertőzést megállítandó, Hongkongban egyre erősödik az ellátási nehézségek miatti aggodalom.

A kormány tagadja, hogy áruhiányra kell számítani, de a lakosság ezt nem veszi készpénznek. A boltokat megrohanják az emberek, és felvásárolnak mindent, amiből hiány várható, így vécépapírt, rizst, kézfertőtlenítőt is. Ez odáig fajult, hogy ezekből az alapvető fogyasztási cikkekből mára valóban áruhiány alakult ki, noha ezt az ellátási helyzet jelenleg nem indokolná.

Elhalaszthatják a kínai pártkongresszust

A kínai kormány a koronavírus-járványra tekintettel az év legfontosabb politikai eseménye, a Kínai Kommunista Párt kongresszusának (hivatalos nevén: népi kongresszus) elhalasztásán gondolkodik. Az állami média jelentése szerint a kongresszusra 3000 népi küldött érkezne Pekingbe.

No, attól nem kell tartani, hogy a kongresszus elmaradása fennakadást okozna az állampárt döntéshozatali rendszerében. Hiszen a kongresszus csak a vezetés döntéseinek ceremoniális jóváhagyására való, és inkább afféle látványosság, valós hatalma nincs.

Az esetleges döntésnek inkább azért lenne szimbolikus jelentősége, mert a pártkongresszust a hetvenes évek kulturális forradalma óta sosem halasztották el. Még 2003-ban, a SARS-járvány idején is megtartották terv szerint.

A kongresszus elvileg március 5-én kezdődne, de most egy kisebb, kevesebb mint 200 főt számláló tanács fog előzetesen ülésezni Pekingben jövő hétfőn, hogy megvitassák a kongresszus elhalasztásáról szóló indítványt.

(CNN)

Rovatok