Index Vakbarát Hírportál

Felületeken is terjedhet a koronavírus, de nem az örökkévalóságig

2020. február 18., kedd 13:06

Bár sokkal többet tudunk az új kínai koronavírusról, mint korábban bármely, alig három hónappal korábban felfedezett kórokozóról. de még mindig sok a fehér folt vele kapcsolatban. Talán a legfontosabb kérés az, hogy pontosan milyen módokon képes terjedni. Az már bebizonyosodott, hogy a levegőn, illetve testváladékokon keresztül fertőz. Az is szinte biztos, hogy a betegek által megfogott tárgyak felületei közvetlenül az érintés után tartalmazhatnak vírust.

A kérdés az, hogy meddig? A szakértők megnyugtatnak mindenkit, hogy a Kínából rendelt, és hajókonténerekben utazó áru nem kerülhet elég gyorsan a kezeink közé, hogy aggódnunk kellene a fertőzés miatt. Kínában azonban sok mindennapos használati tárgy lehet, amelyeket egymásnak adják az emberek, és ezek életképes vírusok hordozói is lehetnek. A kínai jegybank ezért fertőtleníti, illetve semmisíti meg a gyanúsnak ítélt bankjegyeket.

Mégis csak jó lenne pontosabban tudni, hogy a fertőzöttek által megérintett felületek meddig maradnak veszélyesek. Bár erről a covid-19 vírusról ezt egyelőre nem tudjuk, a közel rokon koronavírusokról vannak információink.

A SARS és a MERS kórokozóival végzett vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy az élettelen felületekre került vírusok akár kilenc napig is fertőzőképesek maradhatnak, ha a tárgy nincs fertőtlenítve. Viszont az általánosan alkalmazott fertőtlenítőeljárások (például a tömény alkohol, a hipó, a hidrogén-peroxid) simán végeznek a felszínekre ragadt vírusokkal.

Nagy szórás van azonban az adatokban, hiszen például a SARS vírusa egyes vizsgálatokban csak 5 percig volt életképes a felületen, máskor viszont több mint egy hétig. A kutatók mindenesetre arra hívják fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül lehet ezeket az ismereteket az új vírusra is vonatkoztatni, hiszen mások a körülmények, és maga a kórokozó is különbözik.

Az amerikai közegészségügyi hatóság (CDC) szerint a vírus legfőképpen cseppfertőzéssel terjed, de nem lehet kizárni a megérintett tárgyak fertőzőképességét sem. Szerintük az influenzavírus 48 órán keresztül maradhat veszélyes az élettelen felületeken.

(CNN)

Rovatok