Index Vakbarát Hírportál

Madarak százai pusztultak el Spanyolországban. Senki sem érti, miért

2020. február 18., kedd 09:28

A katalán rendőrség vizsgálja, hogy mitől halhatott meg az a sok száz madár, amelyek tetemeire az utóbbi napokban találtak autósok egy északkelet-spanyolországi forgalmas országúton, illetve mellette. Az autósok azután jelentették a rejtélyes tömeges elhullást a közlekedésfelügyeletnek, hogy rengeteg madártetemen hajtottak keresztül, és ez már balesetveszélyt jelentett.

A kiérkező rendőrök számára nem volt azonnal egyértelmű a madarak elpusztulásának oka, így a tetemeket laborvizsgálatra küldték. Egy lehetőség, hogy a madarak mérgezésben pusztultak el. A környéken számos vegyi üzem található, illetve nemrégiben baleset is történt az egyikben. Január közepén ketten meghaltak és nyolcan megsérültek a Tarragona kikötőváros külterületén álló üzemben történt robbanás következtében.

A helyiek régóta attól tartanak, hogy a vegyi üzemekből szennyezés kerül ki a környezetbe - a levegőbe és a vízbe -, és ez végezhetett a madarakkal is. Erre azonban jelenleg nincs bizonyíték. Egy környezetvédő csoport büdösről számolt be a környéken, de a hivatalos szervek tájékoztatása ezt nem erősítette meg.

Spanyolországban nem ritka, hogy madarak egyszerre és tömegesen pusztuljanak el, különösebb ok nélkül. Ezeket az eseteket általában megzavarodottsággal és pánikkal szokták magyarázni. Például amikor a seregélyek hatalmas tömegei olyan szépen koordináltan repülnek egymás szoros közelségében, egy ragadozó feltűnése egy pillanat alatt lerombolhatja a harmóniát, és a dezorientált madarak halálra zúzhatják magukat, miközben pánikolva nekirepülnek egymásnak és a tereptárgyaknak.

(Local.es)

Rovatok