Index Vakbarát Hírportál

Hogyan lehet, hogy Indonéziában nem jelent meg a koronavírus? Az ima segített!

2020. február 19., szerda 10:16

Úgy, hogy valószínűleg megjelent, csak nem ismerték fel/eltitkolják a világ elől.

Mindenesetre az indonéz hatóságok - dacára annak, hogy a világ negyedik legnépesebb országa szoros kapcsolatokat ápol Kínával, és a közelben van - mindeddig egyetlen igazolt fertőzést sem jelentettek a WHO-nak. A Harvard Egyetem szakértői arra figyelmeztetnek, hogy ez nem feltétlenül fedi a valóságot, és arra szólították fel az indonézeket, hogy erősítsék a szűrővizsgálataik szigorúságát.

A Harvard kutatóinak múlt heti tanulmánya azt valószínűsíti, hogy a modellszámítások alapján Indonéziában már legalább öt esetnek kellett volna történnie. Egy év alatt majdnem 100 ezren látogattak Vuhanból Indonéziába, az ország a vuhaniak hatodik legkedveltebb turistacélpontja. 

Az Indonéziában is ismertté vált tanulmány után a lakosság aggódni kezdett, hogy vajon mennyire hihet a kormány információinak az országban elvileg nem létező fertőzésről. Terawan Agus Putranto egészségügyi miniszter sértőnek nevezte a Harvard-tanulmányt, és azt állította, hogy azért nincs egyetlen eset sem az országban, 

mert az emberek ezért imádkoztak.

Más egészségügyi minisztériumi tisztségviselők arra hivatkoznak, hogy a tanulmány csak matematikai modelleken alapul, és nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy Indonéziának - Vuhannal ellentétben - szubtrópusi az éghajlata, márpedig a Covid-19 vírus hidegebb klímán terjed jobban. Csakhogy ezt az állítást még senkinek sem sikerült igazolnia.

Az ország egyébként a 2003-as SARS járvány óta készül az újabb járványra, és országos riasztórendszert üzemeltet. A reptereken lázmérővel felszerelt ellenőrök vizsgálják az utasokat, és 100 kórházat jelöltek ki, amelyeknek fel kellett készülniük a betegek fogadására. 

Az biztos, hogy legalább egy olyan kínai személyben azonosították a fertőzést, aki nyolc nappal korábban tért vissza az indonéziai Bali szigetéről. A beteg február 5-i azonosítása után Indonézia felfüggesztett minden Vuhanból Indonéziába induló repülőjáratot. Bali, illetve rengeteg egyéb indonéz sziget nagy részt a turizmusból él, és a koronavírus-járvány nagyon súlyosan érinti őket - akár kimutatják a fertőzést az országban, akár nem. Az indonéz hotel- és étteremszövetség elnöke elmondta a CNBC adásában, hogy

Balin 180 ezer elmaradó turistára, és 200 millió dollár kieső bevételre számítanak.

(Al Jazeera)

Rovatok