Index Vakbarát Hírportál

Több százezer kagyló főtt meg élve az új-zélandi hőhullámban

2020. február 19., szerda 14:28

Új-Zéland Északi-szigetének partjai mentén kagylók százezrei pusztultak el a példátlan hőség miatt, de a szakértők szerint a jelenség csak még inkább tömegessé fog válni, ahogy a jövőben felgyorsul a klímaváltozás. A forróság kagylókra gyakorolt hatását tovább súlyosbította, hogy dél tájban különösen alacsony volt az apály, így nem sok esélyük volt a hőséggel szemben.

Az Aucklandi Egyetem tengerbiológusa szerint először a tengeri élővilág fogja megsínyleni az éghajlatváltozást, különösen az érzékeny puhatestűek.

Gyakorlatilag semmit sem tehetünk a megóvásukra, az árnyékolás vagy az egyenkénti mentés nem reális.

A környéken aszály pusztít, sok helyütt már legalább 40 napja nem esett semmi eső, ez az ikonikus kiviket is tizedeli. A melegedő vízben egyre kritikusabb helyzetbe kerülő kagylókat már egy évtizede vizsgálják, az utóbbi időben azonban felgyorsult a közösségeik pusztulása. A kutatók csak a fejleményeket tudják regisztrálni, nincsenek eszközeik a folyamatok megállítására.

A lakosok szívfacsaró látványról és orrfacsaró szagról számoltak be. A Guardian által idézett Brandon Ferguson szerint az egyik öbölben 500 ezer döglött kagylót látott, gyakorlatilag mindenhol puhatestűtetemeket sodort partra a víz.

A kormányzati hivatalok arra figyelmeztetik a helyieket, hogy ne gyűjtsék össze, és ne egyék meg a már konyhakésznek tűnő kagylókat, mert azok már javában bomlanak, és tele vannak veszélyes baktériumokkal.

Rovatok