Index Vakbarát Hírportál

A cukros, zsíros étel rontja a memóriát, és csak még többet akarunk zabálni tőle

2020. február 20., csütörtök 21:21 | négy éve frissítve

A túlságosan feldolgozott, túl cukros, zsíros ételek fogyasztásáról egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját – írja az MTI a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent kutatási eredményekre hivatkozva

Brit, amerikai és ausztrál kutatók azt vizsgálták önkéntesek részvételével, mit csinálnak az agyunkkal a telített zsírsavakban gazdag, túlcukrozott ételek. A tudósok főleg arra keresték a választ, miért esik olyan nehezükre az embereknek, hogy ellenálljanak az egészségtelen fogásoknak.

Az új kutatáshoz 110 önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak, és egészségesen étkeztek. Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészségtelen, szokás szerint reggeli gyanánt fogyasztott ételeket (zsíros tej, cukrozott reggeliző pelyhek és lekvárral, zöldségkrémmel, Nutellával megkent pirítósok, illetve belga gofri) esznek. Az önkéntesek – véletlenszerűen kiválasztott – csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatásig, a többiek viszont szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek.

Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat. Arról is kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket.

A memóriateszteken gyengébb eredményt értek el azok, akik egy hétig zsíros, cukros reggeliket ettek.

Ennél is fontosabb azonban, hogy közvetlenül egyetlen egészségtelen fogás elfogyasztása után az agy hippokampusz nevű területe elégtelenül működött. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hippokampusz szerepet játszik az étvágy szabályozásában. Egy adag belga gofri elfogyasztása után azonban nem tudta rendesen ellátni ezt a feladatot, az önkéntesek nem kaptak jelzést, hogy fejezzék be az evést, mert már jóllaktak. Az evés abbahagyása helyett tovább faltak.

Egy hét ilyen lakmározás után az önkéntesekben megmaradt az egészségtelen ételek élvezetének emléke, miközben a kevésbé élvezetes ételek emlékei törlődtek. Az eredmény az volt, hogy nehezen álltak ellen a gyorsételek csábításának. Az egészségtelen étrenden élőknél a memória gyengülése és az étvágykontroll romlása összefüggést mutatott.

Rovatok