Index Vakbarát Hírportál

Feltérképezték a koronavírus fertőzéshez elengedhetetlen fehérjéjét

2020. február 20., csütörtök 08:26

Szerte a világon gőzerővel indultak be az új koronavírus elleni oltás, illetve gyógyszer kifejlesztését célzó kutatások. Az első kipróbálható vakcinára azonban még legalább egy, de inkább másfél évet kell várnunk. Ehhez ugyanis még számos akadályt le kell küzdeni, legfőképpen teljesen meg kell érteni, hogy a vírus hogy fertőzi a sejteket, és hogyan okoz betegséget.

A Science-ben most publikálták a vírus sejtbe való jutásához szükséges kulcsfontosságú fehérje szerkezetét. Bár a vírusok számos fehérjét egyszerre használnak a gazdasejthez való kapcsolódáshoz, illetve a sejthártyáján való átjutáshoz, vannak olyan fehérjék, amelyek szerepe nélkülözhetetlen. Egy ilyet szekvenáltak meg most. Elméletben, ha egy terápia ezt a fehérjét támadná, és sikeresen közömbösítené, akkor ez meggátolhatná a vírus fertőzését.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói a covid-19 vírus korábban publikált genomszekvenciájából keresték ki a megfelelő proteint kódoló génszakaszokat (a közeli rokon koronavírusok azonos fehérjéinek kódjai alapján), és ez alapján alkották meg a fehérje aminosav-szekvenciáját, majd abból a térszerkezetét.

A kulcsfehérje megtalálása és megtalálása elvileg felgyorsíthatja az oltóanyag kifejlesztését. Olyannyira, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy ezzel már meg is van az oltóanyag. Ha ugyanis magát a fehérjét (vagy módosulatát) befecskendezik az egészséges szervezetbe, akkor - megint csak elméletben - az immunrendszer külső betolakodóként fogja azonosítani, és antitestekek termel ellene. Így, amikor ugyanezzel a fehérjével felszerelt vírus támad, az immunrendszer már felkészülten várja a fertőzést.

(Live Science)

Rovatok