Index Vakbarát Hírportál

Jégvulkánok törtek föl a Michigan-tó partján

2020. február 20., csütörtök 10:14

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) munkatársa a Michigan-tó mellett, az Oval Beach nevű partszakaszon ritka természeti jelenséget, úgynevezett jégvulkánokat fényképezett, illetve filmezett le. A jégvulkánok onnan kapták a nevüket, hogy bennük a jég a tényleges tűzhányókhoz hasonló kúpformát ölt, "kráterükből" pedig rendszeresen víz tör elő.

A meteorológusok magyarázata szerint a jégvulkánok akkor képződnek, amikor a tó vizének felszínén kezdetben vékony jégréteg alakul ki. Amikor alatta megemelkedik a nyomás, a repedésekben egyszer csak feltör a víz, amely visszahullva a jégre megfagy. Az ismétlődő feltörések hatására egyre több réteg fagy a lyuk köré, és így - némileg a rétegvulkánok kialakulásához hasonlóan - lassan kialakítja a kúpformát.

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a jégvulkánokat csak távolról biztonságos megfigyelni. Ugyanis üregesek belülről, így nem feltétlenül bírják el a rájuk felmászó ember súlyát. alattuk pedig a megrepedt jég, illetve a jéghideg víz van. Bár a jégvulkánok nem példátlanok, meglehetősen ritkák. Néhány éve a Nagy Tavak egy másik tagjának, az Eerie-tóról jelentettek hasonlókat.

Az AccuWeather cikke szerint a kialakulásukhoz a megfelelő körülményeknek kell együtt állniuk hosszú időn keresztül. A partmenti sziklák, a hőmérséklet, a víz áramlása és a szél mind befolyásolják a jégvulkánok megjelenését és növekedését. Amikor a Michigan-tó partján kialakultak, a szél folyamatosan nyugati irányba fújt, vagyis a hullámokat folyamatosan a parttal szemben tornázta fel. Ez segített a víz feltörésében a jég nyílásaink keresztül.

Rovatok