Index Vakbarát Hírportál

Galileo tévedett, a Jupiter valójában nedves

2020. február 20., csütörtök 12:03

A NASA Juno űrszondája mérései szerint jelentősen több víz található a Jupiteren, mint ahogy azt eddig gondoltuk – írja a Register. A Galileo űrszonda a 90-es években vizsgálta a bolygót, de csak 120 kilométerrel az atmoszféra alatt tudott mérni. A 2011-ben útjára indult Juno már 150 kilométeren tudott mérni a Mikrohullámú Radiométerével. Hat antennája különböző mélységekben képes egyszerre mérni az atmoszféra hőmérsékletét, amiből a tudósok meg tudják határozni, mennyi víz található a Jupiter egyenlítője körül a légkörben.

A Galileo mérései még arra utaltak, hogy a bolygó meglehetősen száraz, ami szembe ment a kutatók elképzeléseivel, mivel ők tízszer annyi vízre számítottak, mint amennyit az űrszonda talált. A Juno most megerősítette az eredetileg várt számokat.

A NASA tisztázta, hogy nem arról van szó, hogy nem csordogáló patakokról van szó, hanem hidrogén és oxigén jelenlétéről. Ezek a légkör molekuláinak 0,25 százalékát teszik ki, bár nem mindenhol. A kutatókat meglepte, hogy területenként változó mennyiségben vannak jelen a légkörben, és a Galileo is valószínűleg egy szárazabb foltot elemzett, és ezt infravörös mérések is megerősítik.

A Jupiter lehetett az első bolygó, ami elkezdett kialakulni a Naprendszerben 4,5 milliárd évvel ezelőtt, így a ott található a porok és gázok nagy része, ami nem került bele a Napba. A légkörben található víz az oka a földi villámoknál akár százszor nagyobb jupiteri villámoknak.

Rovatok