Index Vakbarát Hírportál

180 millió diák nem mehet iskolába Kínában

2020. február 20., csütörtök 14:20

A köztévén leadott órákból és online platformon tanulnak az otthon maradt kínai diákok – írja az MIT Technology Review. Most kezdődne a második félév, de 180 millió diák otthon ragadt, ugyanis a koronavírus miatt sok iskola nem nyit ki. Az állam úgy igyekszik zökkenőmentesen tartani az oktatást, hogy az általános iskolásoknak a köztévé egyik csatornáján adnak le tanórákat, a gimnazisták pedig egy online platformon férnek hozzá 12 tantárgy 169 órájához, amit tanárok a tanterv alapján állítottak össze. Ahogy telnek a hetek, úgy frissítik majd az elérhető tananyagot.

Az intézkedés nem új, február elején már az egyetemek is megkapták a parancsot, hogy hozzanak létre netes oktatófelületet.

A platform eléréséhez magas sávszélességre van szükség, így az állam leszerződtette a három legnagyobb telekommunikációs szolgáltatót (China Mobile, China Unicom, China Telecom), valamint nagy tech-cégeket (például a Huaweit), hogy 7000 szervert építsenek ki a platform mögé, hogy egyszerre legalább 50 millió diák használhassa. Nagyjából 600 ezer tanár az Alibaba által fejlesztett Dingtalkon streameli az óráit, bár a szolgáltatás nem töretlen sikerrel indult.

Eközben itthon az egyetemi csoportok tele vannak a széles körben és méltán közkedvelt Neptun rendszer tantárgyfelvételi áldozataival.

Rovatok