Index Vakbarát Hírportál

A Google 600 androidos appot tiltott be a tolakodó reklámjaik miatt

2020. február 21., péntek 10:12

Majdnem 600 alkalmazást vontak vissza a Play Store-ból arra hivatkozva, hogy a fejlesztők tisztességtelen reklámstratégiája jelentősen rontotta a felhasználói élményt. Emellett magukat a fejlesztőket is kitiltották, és nem hirdethetnek a Google reklámfelületein.

Az egyik legismertebb áldozat a Kínában a tőzsdén is jegyzett Cheetah Mobile, amelyről két éve derült ki, hogy hirdetési csalásban vesz részt. Ennek ellenére a cég legtöbb alkalmazása (45 különféle app) egészen mostanáig elérhető volt a Play Store-ban.

A kitiltott appokat több mint 4,5 milliárd alkalommal telepítették, és legfőképpen az angolul beszélő piacot célozták, bár legtöbbjüket Délkelet-Ázsiában fejlesztették. A legtöbbjük játék volt. A tisztességtelen reklámtevékenység a Google értelmezésében azt jelenti, hogy az app akkor is hirdetéseket jelenít meg, amikor nem használják, illetve úgy szerkesztik meg a reklámokat, hogy a felhasználók akaratlanul is rájuk kattintsanak.

Amikor például az app telefonhívás GPS-navigáció közben jelenít meg egy teljes képernyős reklámot, azzal jelentősen rontja a felhasználói élményt. Az önkéntelen kattintások pedig a hirdetőknek jelentenek pénzkidobást, hiszen a felhasználó nyilvánvalóan nem fog ezután vásárolni.

(Buzzfeed)

Rovatok