Index Vakbarát Hírportál

Magyarországi kutatók először bizonyították, hogy egy állat spontán kategorizálja a tárgyakat

2020. február 21., péntek 13:40

Whisky, egy hat éves border collie különleges kutya, mert tudja a játékai neveit. Összesen 90 játék nevét. Ennyiféle játéknevet talán még egy átlagos kisgyerek sem jegyez meg (bár erre vonatkozóan nem ismerünk adatokat).

Az ELTE Etológia Tanszék kutatója, Claudia Fugazza tesztelte, hogy Whiskey vajon tényleg azonosítani tudja-e ezt a rengeteg játékot, pusztán a nevük alapján. Kiderült, hogy igen, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a kísérlet során arra is rájöttek, hogy hogyan csinálja.

Whisky spontán, tehát nem emberi ösztönzésre kategóriákat alakított ki elméjében a tárgyakról.

A kategórialkotás az emberi gondolkodás egyik alapvető jellemzője. Úgy tudunk egyszerűen gondolkodni sok különálló tárgyról, emberről, mindenről, ha bizonyos egyező tulajdonságaik alapján csoportosítjuk, és így együtt kezeljük őket a tudatunkban.

Ezt a spontán képességet még semmilyen állatban nem sikerült bizonyítani. A kutatók azonban észrevették, hogy Whisky játékai négy nagy kategóriába sorolhatók: vannak labdái, gyűrűi, kötelei és frizbijei. Minden tárgy neve tartalmazza a kategóriáját, és az egyedi játékot megkülönböztető jelzőt (például piros labda). 

Mivel minden tárgyat így neveztek el, ez alkalmat biztosított a kutatóknak arra, hogy megvizsgálják: vajon Whisky a sok hasonló alakú és nevű tárgyból kialakít-e az elméjében spontán kategóriákat. 

A legtöbb kutatást, mely az állatok csoportosítási képességével foglalkozik, azután végezték el, hogy az alanyokat alaposan felkészítették kategóriák felismerésére egy adott tárgykészlet segítségével. Csak az előre meghatározott kritérium elérése után tesztelték képességüket

- nyilatkozta Miklósi Ádám egyetemi tanár, az Etológia Tanszék vezetője, a tanulmány másik szerzője. Whiskyt nem tanította a gazdája a kategóriákra, legalábbis tudatosan nem. Az esetleges csoportosítóképességét úgy tesztelték, hogy olyan labdákat, gyűrűket és más játékokat mutattak neki, amelyeket még sohasem látott. 

A gazdája a kísérletben azt kérte Whiskytől, hogy hozzon neki egy kötelet a felajánlott tárgyak közül (a kutya nem látta a gazdát a kérés közben, így nem kaphatott tőle egyéb nonverbális jelzéseket). És ő a véletlen választásnál nagyobb sikerességgel kiválasztotta a kötelet, frizbit vagy mást. Pedig senki sem mondta el neki, hogy miről ismerheti meg a frizbit. Egyszerűen magától rájött, hogy a kötél az összes kötéllel végződő nevű tárgy kategóriája, és megtanulta, hogy hogyan ismerheti fel a köteleket.

Ez azt sugallja, hogy bár Whisky a játék vizuális tulajdonságaira támaszkodott (pl. annak formájára), megtapasztalva annak funkcióját – például hogyan lehet vele játszani, hogyan mozog – mégis segített neki a döntésben

- értékelte az eredményeket Fugazza.

Rovatok