Index Vakbarát Hírportál

A Föld sokkal gyorsabban létrejött, mint gondoltuk

2020. február 23., vasárnap 07:27 | aznap frissítve

Bolygónk születésének kezdeti fázisa, az úgynevezett proto-Föld mindössze 5 millió év alatt létrejött – állapította meg a Koppenhágai Egyetem kutatóinak Science Advances szaklapban megjelent tanulmánya. Ez az 5 millió év emberi ésszel soknak tűnik, de csillagászati mércével elképesztően gyors: ha a Naprendszer eddigi létezésének 4,6 milliárd évét egy 24 órás napnak tekintjük, az új eredmény alapján a proto-Föld létrejöttéhez mindössze másfél percre volt szükség. Az eddigi elképzelés szerint ugyanez akár 5-15 percig is eltartott volna – írja a Phys.org.

A jelentős különbség oka, hogy a ma bevett elmélet szerint a proto-Föld – minden más bolygó kialakulásának kezdeti fázisához hasonlóan – egyre nagyobb és nagyobb égi objektumok véletlenszerű ütközésével alakult ki, ami több tízmillió évig is eltartana. Az új eredmény által támogatott alternatív elképzelés szerint azonban a bolygók a kozmikus por felhalmozódásával jönnek létre, azaz nem több körben, nagyobb objektumokból, hanem egyetlen felvonásban, apró objektumok összeállásával.

Az új eredményeket vasizotópok minden eddiginél pontosabb mérése tette lehetővé. A kutatók különféle meteoritok vasának izotópos összetételét vizsgálták, és egyetlen meteorittípusban találtak a földihez hasonló összetételt: a CI szenes kondritokban. Az ezekből származó kozmikus por hasonlít leginkább arra, amelyből a Naprendszer születésének hajnalán a Nap körül létrejött akkréciós korong állt. Ebből a korong alakba rendeződött, gázokkal keveredett porból születtek aztán az elképzelés szerint a bolygók. Ez a folyamat tarthatott 5 millió évig, és a tanulmány szerzői szerint a Föld magja már ebben a fázisban létrejöhetett, eltávolítva az addig felhalmozódott vasat a köpenyből.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Föld létrejöttében szerepet játszott vas izotópos összetétele a folyamat elején eltérő volt, valószínűleg a fiatal Nap nagy hője miatt. Ahogy a Naprendszer az első néhány százezer éve után némileg hűvösebb hely lett, a távolabbról érkezett CI por a proto-Földet elérve felhalmozódott a köpenyben, felülírva az ottani vas izotópos összetételét. Ezt viszont csak úgy tehette meg, ha addig a korábbi fázisból származó vas már mind távozott a magba. Mindez azért fontos, mert ha a Föld a korábbi elképzelésnek megfelelő véletlenszerű ütközések által jött volna létre, a bolygónk vasának összetétele nemcsak egyetlen fajta meteoritéhoz lenne hasonló, hanem egy többféle vasizotópból álló keverék lenne. Az, hogy nem ez a helyzet, szintén arra utal, hogy az újabb bolygóképződési elmélet lehet helytálló.

Mindez a saját bolygónk történetének pontosabb megismerésén túl azért is érdekes, mert a kutatók szerint ugyanez a gyors bolygóképződési folyamat az univerzumban máshol is végbe mehet.

Ha megértjük ezeket a mechanizmusokat a saját csillagrendszerünkben, talán a galaxis más bolygórendszereivel kapcsolatban is levonhatunk hasonló következtetéseket. Többek között arról is, hogy mikor és milyen gyakran jelenik meg a víz

– mondta Martin Bizzarro, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy ha a gyors bolygóképződésről szóló elmélet helytállónak bizonyul, a víz valószínűleg csak egy földszerű bolygó születésének mellékterméke. Ha így lenne, az azt jelentené, hogy az eddig gondoltnál nagyobb valószínűséggel találhatók meg az élethez szükséges összetevők máshol is az univerzumban.

Rovatok