Index Vakbarát Hírportál

Pablo Escobar vízilovai annyira jól érzik magukat, hogy sterilizálni kell őket

2020. február 24., hétfő 11:33

Annyira jól érzik magukat a Kolumbiát átszelő Rio Magdalena folyó körüli területen Pablo Escobar  vízilovainak leszármazottjai, hogy most sterilizálni kell őket.  A területen nagyjából 80 víziló él. 

Az állatok elődeit a drogbáró Pablo Escobar hozatta az országba, személyes gyűjteményébe. Az 1980-as években Escobar 2225 hektáros magánállatkertjében a vízilovak mellett elefántok, zsiráfok és más különböző egzotikus állatok éltek.  

Escobar 1993-as halála után a még élő állatoknak új otthont kerestek, de a vízilovakat a nagy számuk és a szállítási költségek miatt magukra hagyták. 

Olyan területen éltek, ami a nagy tavaival, vízi útjaival, legelőivel és a természetes ellenségek hiányában tökéletes a vízilovak számára. A lakosságra azonban veszélyt jelenthetnek, bár itt még nem támadtak emberre, Afrikában több embert ölnek meg évente, mint bármely más vadon élő faj. 

A helyi állat- és növényvilágra is hatással vannak, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálatuk során arra jutottak, hogy a vízilovak megváltoztatják a víz minőségét. Éjszaka táplálkoznak, a nappalt pedig a vízben hűsölve töltik, ott ürítenek, ezzel módosítják a tavak kémiai összetételét. Ennek számos hátrányos következménye lehet, például a vörös dagály nevű algavirágzás baktériumának elszaporodása – mondta el Jonathan Shurin, az egyetem biológusa, a kutatás vezetője.

A régióért felelős Cornare környezetvédelmi ügynökséget bízták meg a lakosságnak is megfelelő, ugyanakkor az állatokkal humánusan bánó megoldás megtalálásával, ami jelen esetben az állatok sterilizálását jelenti.  Tavaly egy nőstényen végeztek el sterilizációt a vadonban. Ez volt az első ilyen beavatkozás Kolumbiában.

A rendkívül összetett eljárás során az állatot még az altatás előtt el kell fogni. Altatás után a víziló vastag bőr-, zsír- és izomrétegének átvágása három órát vesz igénybe. Ezután sterilizálják, összevarrják, majd visszaengedik a vadonba, ahol folyamatosan figyelik a gyógyulását.

Az év további részében több ilyen eljárást fognak elvégezni, többek között kémiai sterilizációt is, 

de valószínűleg ez sem lesz elég a vízilópopuláció kordában tartásához, amely a becslések szerint a következő tíz évben a négyszeresére nőhet. 

(MTI) 

Rovatok