Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a koronavírus elleni vakcina tesztverziója

2020. február 27., csütörtök 12:09

Kedden leszállította a koronavírus elleni vakcina első tesztverzióját egy amerikai cég, a  Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Moderna Therapeutics, ami 42 nappal a SARS-CoV-2 vírus genetikai feltérképezése után készült el a kísérleti vakcinával. A végleges megoldás ennek ellenére még távoli, az embereken végzett tesztelést ugyanis legkorábban áprilisban kezdik meg – írta a Time.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) ezzel párhuzamosan egy, az ebola ellen fejlesztett szert is elkezdett tesztelni egy páciensen, akit a koronavírus Kínából indult verziójával kezelnek. A beteg önként jelentkezett a kísérleti kezelésre azok után, hogy hazaszállították a Jokohama mellett karantén alatt veszteglő Diamond Princess óceánjáróról.

A Remdesivir névre hallgató szer bizakodásra okot adó eredményeket hozott állatokban két, a mostani koronavírussal rokonságban álló másik koronavírus-fertőzés, a SARS és a MERS kezelése során.

A Moderna gyógyszercég vakcináját azért sikerült rekord gyorsasággal kifejleszteni, mert egy viszonylag új biotechnológiai eljárást alkalmaztak, ami nem igényli, hogy nagy mennyiségben tenyésszék ki a vírust. Ehelyett a vakcina egy mRNS-t tartalmaz. Az mRNS (vagy hírvivő RNS) a DNS-ről íródik át, majd kijutva a sejtmagból a fehérjeszintézis mintájául szolgál. Az oltóanyagban lévő mRNS hatására tehát beindul a gazdasejt fehérjetermelése, és legyártja azt a fehérjét, ami elengedhetetlen a vírus számára ahhoz, hogy fertőzőképes legyen. A fehérjét ezután felismeri az immunrendszer, és antitesteket termel ellene. Amikor tényleg fertőz a vírus, a felszíni fehérjéje már nem éri felkészületlenül az immunrendszert, azonnal fel tud lépni ellene. A szervezet pedig ezzel védetté válik a vírus ellen. Elméletben.

Rovatok