Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás érte az Egis Gyógyszergyárat

2020. február 28., péntek 13:54

Az Egis Gyógyszergyárat az elmúlt napokban kibertámadás érte, a cég több belső rendszere leállt – értesült az Index.

A támadás tényét kérdésünkre az Egis is megerősítette. 

Kollégáink dolgoznak az elhárításon, közben folyamatosan zajlik a gyógyszergyártás és helyreállt az árukiszállítás is. A károk felbecsülése a folyamat lezárása után várható

– írták válaszukban.

Arra a kérdésünkre, hogy pontosan milyen jellegű támadásról van szó, először csak annyit árultak el, hogy "számítógépes vírustámadás" érte a céget, de újabb kérdésünkre megerősítették, hogy zsarolóvírus-támadásról van szó.

A zsarolóvírusokról korábban a több országon végigsöprő Wannacry és NotPetya kapcsán részletesebben is írtunk. Olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva titkosítják a fájlokat vagy akár az egész lemezt, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen. Az utóbbi években egyre gyakoribbak az ilyen támadások, bénított már meg egész városokat zsarolóvírus, de magyar kórházaknak is meggyűlt vele a bajuk. 

A zsarolóvírusok ellen a legjobb védekezés, ha rendelkezésre állnak rendszeres biztonsági mentések, mert akkor ezekből váltságdíj fizetése nélkül helyreállíthatók az elveszett fájlok. (Amúgy sincs rá semmilyen garancia, hogy váltságdíj fizetése esetén a támadók valóban visszaállítják a fájlokat.) 

Úgy értesültünk, hogy a támadás külföldről érkezett, de ezt az információt az Egis nem kommentálta.

Rovatok