Index Vakbarát Hírportál

Feltérképezte a Hold túloldalának mélyét a kínai holdjáró

2020. február 28., péntek 10:48

A kínai kutatók megkezdték a Jáde Nyúl-2 nevű holdjáró radarja által a Hold mélyéről gyűjtött adatok elemzését – írja a Futurism. A nagy frekvenciájú radar 40 méterrel nézett a felszín alá, hogy feltérképezze az alsóbb rétegeket is.

A Csang'o-4 kínai űrszonda még tavaly januárban, első emberi eszközként landolt a Hold túlsó, azaz a Földről nem látható oldalán. A Jáde Nyúl-2 azóta is rója a köröket a Hold felszínén, és méréseket végez, mintákat gyűjt.

A Science Advances szaklapban megjelent eredmények szerint a holdjáró alatt 12 méter vastag porréteg található, ez a mennyiség a kutatókat is meglepte. A finom regolitréteg valószínűleg sok apró meteoritbecsapódásnak és a Napból érkező rengeteg sugárzásnak köszönhetően alakult ki.

A porréteg alatt, 12 és 24 méter között nagyobb sziklák találhatók, ezek pedig feltehetően a nagyobb aszteroidák és meteoritok maradványai. Még mélyebben pedig finomabb és durvább földrétegek váltják egymást.

Érdekesség, hogy ez a felszín alatti összetétel nagyban különbözik attól, ahol a Csang'o-4 a landolt. Utóbbi jóval komplexebb, feltehetően teljesen más körülmények között alakult ki.

Rovatok